PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

11

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1

0.5 szklanki

2.5 szklanki

nadzienie:

1 sztuka

1 szczypta

70 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

40 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

PIECZARKI Z CEBULKĄ POSMAŻYĆ Z PRZYPRAWAMI.

Krok 2

KAPUSTĘ WYPŁUKAĆ, POKROIĆ, UGOTOWAĆ I ODCEDZIĆ.

Krok 3

KAPUSTĘ DAĆ DO PIECZAREK I DUSIĆ, AŻ WODA WYPARUJE, NASTĘPNIE ZEMLEĆ Z NAMOCZONĄ BUŁKĄ CZERWSTWĄ.

Krok 4

DO FARSZU DODAĆ JAJKO, BUŁKĘ TARTĄ I WYMIESZAĆ.

Krok 5

NASTĘPNYM KROKIEM JEST WYKONANIE CIASTA. A WIĘC: Z JEDNEGO JAJKA I POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW WYRABIAMY CIASTO I ROZWAŁKOWUJEMY.

Krok 6

WYCINAMY PASKI O SZEROKOŚCI 10 CM, KŁADZIEMY Z BOKU PASKÓW FARSZ, ZLEPIAMY BRZEGI, TWORZĄC DŁUGI RĘKAW.

Krok 7

WYKRAWAMY PASZTECIKI - WIELKOŚĆ WG UZNANIA, NA WYSMAROWANĄ TŁUSZCZEM BLACHĘ KŁADZIEMY PASZTECIKI

Krok 8

NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI, NASTĘPNIE ROZTRZEPANYM DRUGIM JAJKIEM SMARUJEMY PRZYGOTOWANE PASZTECIKI.

Krok 9

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA I PIECZEMY 30 MINUT.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄPASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

Paszteciki z pieczarkami i kapustą sprawdzą się jako drugie śniadanie, a odgrzewane na patelni pod przykryciem będą idealne na kolację. Najlepiej smakują z mocno przyprawionym barszczem czerwonym. Aby je przygotować, użyj mąki, jajka, drożdży, śmietany (możesz zastąpić ją ciepłym mlekiem) oraz kostki do pieczenia. Natomiast żeby przyrządzić farsz, potrzebujesz jedynie jajek, kiszonej kapusty i pieczarek. Te ostatnie, przed dodaniem do reszty składników, najlepiej najpierw podsmażyć na patelni. Smaż je krótko, ale na dużym ogniu, dzięki czemu szybko się zarumienią, nie puszczając soków. Zamiast pieczarek możesz wykorzystać suszone grzyby leśne (jeśli natomiast wolisz mięsne dania, to zamiast kapusty zmiel mięso z karkówki czy indyka). Paszteciki przypraw pieprzem. Warto dodać także liść laurowy i ziele angielskie. Aby miały złoty kolor, nie zapomnij posmarować ich przed upieczeniem żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Najlepiej smakują posypane kminkiem, czarnuszką lub sezamem. Potnij ciasto na kawałki przed lub po upieczeniu, kiedy się ostudzi. Smacznego!