Paszteciki z serem feta - z ciasta francuskiego | Przepisy.pl pixel

Paszteciki z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
1664 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

250 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz fetę z przyprawą w mini kostkach Knorr, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

Paszteciki z serem feta - Krok 1

Krok 2

Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty. Na środku każdego za pomocą łyżki połóż nadzienie serowe.

Paszteciki z serem feta - Krok 2

Krok 3

Każdy kwadrat złóż po przekątnej, formując trójkąty. Brzegi zlep za pomocą widelca.

Paszteciki z serem feta - Krok 3

Krok 4

Przełóż trójkąty na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, zwracając szczególną uwagę na brzegi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut. Takie paszteciki doskonale posłużą jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.

Paszteciki z serem feta - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Ewa Sledzinska Sledzinska

    Ewa Sledzinska Sledzinska , 02.01.2020

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Br

    Jolanta Br , 12.07.2017

    Czy można ciasto francuskie zastąpić drożdżowym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała , 12.03.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.02.2016

    slabe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki z serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z serem fetaPaszteciki z serem feta

Subtelne urozmaicenie smaków odświeży twoje codzienne menu. Jeżeli szukasz oryginalnego dodatku do zup lub po prostu smakowitej przekąski – wypróbuj paszteciki z serem feta. Pyszne, niezwykle aromatyczne i łatwe w przygotowaniu, właśnie takimi cechami powinna odznaczać się idealna przekąska, prawda? 

Dla kogo?

Chrupiące paszteciki z delikatnym i kremowym nadzieniem uwiodą każdego. Pyszny sam w sobie ser feta nie potrzebuje dodatków, by smakować wyśmienicie, dlatego w tym przepisie towarzyszy mu tylko pachnący szczypiorek. Dodaj do niego świeżo zmielony, czarny pieprz oraz jajko i farsz pasztecików z serem feta gotowy. Do tego przysmaku zapałasz gorącym uczuciem od pierwszego kęsa.

Na jaką okazję?

Po wykonaniu nadzienia do pasztecików z serem feta wystarczy wyłożyć je na kwadraciki z ciasta francuskiego i zawinąć boki po przekątnej. W ten sposób powstaną gotowe do pieczenia niewielkie, serowe trójkąty. Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego z serem mogą więc być twoim kołem ratunkowym, gdy przyjaciele wpadną z niezapowiedzianą wizytą, a mimo to chcesz ugościć ich czymś smacznym.

Czy wiesz, że?

Aby paszteciki wyszły chrupiące i rumiane, jeszcze przed włożeniem do piekarnika posmaruj je dokładnie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu prostemu manewrowi ciasto francuskie z serem feta będzie prezentować się jeszcze bardziej zachęcająco.

Dla urozmaicenia:

Lista potrzebnych składników nie jest długa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco pokombinować z przepisem na ciasto francuskie z serem feta i szczypiorkiem. Lubisz pikantne smaki? Dodaj odrobinę pikantnej papryki.