Pasztet z selera

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa:

1 kilogram

2 sztuki

30 dekagramów

1 szklanka

3 sztuki

1 szklanka

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selery obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Krok 2

Zagotować w szklance wody z vegettą albo solą do miękkości. Ostudzić.

Krok 3

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na patelni zeszklić na margarynie. Ostudzić.

Krok 4

Wątróbkę wrzucić do wrzątku, zagotować do miękkości, ostudzić.

Krok 5

Wszystko razem zblendować, doprawić do smaku, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać.

Krok 6

Masę przełożyć do dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką form.

Krok 7

Piec 45 min. w temperaturze 190 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
8 osób ogląda przepis:
Placek po cygańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z seleraPasztet z selera

Pasztet z selera ma głęboki korzenny smak i kremową konsystencję. To smaczna przekąska, którą serwuje się zarówno jako elegancką przystawkę, jak i dodatek do codziennych dań. Przygotowuje się go z pokrojonego w kostkę i ugotowanego z dodatkiem przypraw selera, soczystej wątróbki, podsmażonej cebuli, jajek oraz bułki tartej. Wszystkie składniki zmiksowane na gładką masę można dodatkowo doprawić świeżymi ziołami, np. majerankiem lub bazylią. Jeśli chcesz zaostrzyć nieco jego smak, dołącz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pasztet z selera po upieczeniu ostudź. Przed podaniem udekoruj talerz, na którym serwujesz tę mięsno-warzywną przekąskę. Ułóż ją na liściach karbowanej sałaty lub rukoli, jako ozdoby użyj pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek lub pokrojonej w słupki papryki. Pasztet dobrze komponuje się z sosem chrzanowym, musztardowym i jogurtowo-ziołowym. Podawaj go z chlebem oraz świeżymi i marynowanymi warzywami. Przygotujesz też z niego pyszne kanapki. Masz ochotę na warzywno-mięsny pasztet? Zapoznaj się z tym przepisem.