
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Selery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj.

Krok 2
Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, selera, czosnek oraz cebulę. Gotuj warzywa na pasztet z selera na wolnym ogniu około godzinę.

Krok 3
Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj.

Krok 4
Wlej masę na pasztet z selera do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 80 minut w temperaturze 180°C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z selera
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się na własnym podniebieniu o wszystkich walorach pasztetu selerowego. Od czego zacząć? Na początek potrzebujesz selera, cebuli i czosnku. Zetrzyj i posiekaj drobno te warzywa, a następnie przygotuj bulion. Później dodaj do głównych składników jajka oraz kaszę mannę i bułkę tartą, które wchłoną płyn i jednocześnie sprawią, że pasztet z selera będzie zwarty. Nie zapomnij doprawić dania papryką, która przełamie delikatny smak selera, doda ostrości i wyrazistości. Co jeszcze warto wiedzieć? Szczegóły znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z selera – pyszny i nieskomplikowany!
Dla kogo?
Pasztet z selera jest świetną alternatywą dla mięsnych odmian tego dania, spodoba się szczególnie wegetarianom, ale nie tylko. Każdy chętnie skosztuje, gdy zobaczy na talerzu przysmak z selera o zachęcającym, pomarańczowym kolorze. Warto sięgnąć po prosty przepis na pasztet z selera, jeśli zależy Ci na szybkim i nieskomplikowanym daniu!
Na jaką okazję?
Prosty pasztet z selera to doskonała propozycja zarówno na kanapkę, jak i przystawkę lub przekąskę. Z pewnością zrobi furorę na przyjęciu domowym. Pasztet z selera jest także świetną propozycją na spotkania z przyjaciółmi lub jako część wigilijnego stołu. Łatwo go przyrządzić, a do tego jest pyszny.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie przepisu na pasztet z selera nie wymaga szczególnych umiejętności, ale na degustację chwilę będzie trzeba poczekać. Przełóż całość do blachy i zapiekaj ponad godzinę. Pasztet z selera równie wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło. Nawet najprostszy przepis na pasztet z selera pozwala osiągnąć efekt dania, które zachwyci swoim aromatem.
Dla urozmaicenia:
Pracując nad przepisem na pasztet z selera, nie zapomnij o dodatkach. Szefowie kuchni szukający niebanalnych połączeń powinni podawać go z żurawiną. Nawet prosty pasztet z selera świetnie będzie smakować z sałatką z zielonych warzyw, np. liśćmi szpinaku, jarmużu albo roszponką. Aby przepis na pasztet wyszedł doskonale, pamiętaj o użyciu odpowiednich przypraw.
Na bazie bulionu przygotuj również inne przepisy, takie jak spaghetti alla carbonara lub makaron z kurczakiem i warzywami!



































