Pasztet z selera

- Krok 1Selery obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Krok 2Zagotować w szklance wody z vegettą albo solą do miękkości. Ostudzić.
- Krok 3Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na patelni zeszklić na margarynie. Ostudzić.
- Krok 4Wątróbkę wrzucić do wrzątku, zagotować do miękkości, ostudzić.
- Krok 5Wszystko razem zblendować, doprawić do smaku, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać.
- Krok 6Masę przełożyć do dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką form.
- Krok 7Piec 45 min. w temperaturze 190 stopni.
Pasztet z selera
Pasztet z selera ma głęboki korzenny smak i kremową konsystencję. To smaczna przekąska, którą serwuje się zarówno jako elegancką przystawkę, jak i dodatek do codziennych dań. Przygotowuje się go z pokrojonego w kostkę i ugotowanego z dodatkiem przypraw selera, soczystej wątróbki, podsmażonej cebuli, jajek oraz bułki tartej. Wszystkie składniki zmiksowane na gładką masę można dodatkowo doprawić świeżymi ziołami, np. majerankiem lub bazylią. Jeśli chcesz zaostrzyć nieco jego smak, dołącz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pasztet z selera po upieczeniu ostudź. Przed podaniem udekoruj talerz, na którym serwujesz tę mięsno-warzywną przekąskę. Ułóż ją na liściach karbowanej sałaty lub rukoli, jako ozdoby użyj pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek lub pokrojonej w słupki papryki. Pasztet dobrze komponuje się z sosem chrzanowym, musztardowym i jogurtowo-ziołowym. Podawaj go z chlebem oraz świeżymi i marynowanymi warzywami. Przygotujesz też z niego pyszne kanapki. Masz ochotę na warzywno-mięsny pasztet? Zapoznaj się z tym przepisem.