Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

429 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

20 gramów

300 mililitrów

150 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w wodzie na około 20 minut, a następnie odcedź. Potem zalej je 300 ml wody i zagotuj.

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - Krok 1

Krok 2

Zagotowane grzyby odcedź, posiekaj i wrzuć z powrotem do grzybowego bulionu.

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos Knorr oraz majeranek.

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - Krok 3

Krok 4

Połącz oba rodzaje mięsa mielonego z jajkami i wyrób masę

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - Krok 4

Krok 5

Śliwki pokrój w cienkie paski i dodaj do mięsa wraz z grzybowym sosem.

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj Ramą Smaż jak szef kuchni i wysyp bułką tartą. Nałóż równo masę mięsną i posyp majerankiem oraz bułką tartą. Piecz w 180 °C przez 45 minut. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry np. z młodymi ziemniakami.

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Redmi Skan

    Redmi Skan

    Pyszna pieczeń

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Mischke

    Joanna Mischke

    Czy można ją podawać na zimno ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kubik

    Dorota Kubik

    Jutro bede robic tą pieczeń, to pozniej się odezwę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką  Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – danie, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Swój smak potrawa zawdzięcza suszonym grzybom oraz dobrze uwędzonej śliwce. Wybierz np. podgrzybki, borowiki lub prawdziwki. Pamiętaj, żeby je wcześniej namoczyć, a następnie odcedzić i ugotować w tej samej wodzie. Wywaru oczywiście nie wylewaj, ponieważ będzie bardzo potrzebny do przyrządzenia pieczeni. Po przełożeniu całości do foremki, warto kilka razy uderzyć nią o blat. Dzięki temu prostemu zabiegowi, pieczeń dokładnie się uformuje. Przed pieczeniem wierzch posyp majerankiem i odrobiną rozmarynu. Pieczeń wielkanocną z grzybami i wędzoną śliwką zaserwuj na przykład z młodymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako warzywny dodatek podaj sałatkę z różnych rodzajów sałat (lodowa, rzymska, rukola, roszponka) z dodatkiem sosu winegret. Do dekoracji użyj gałązki rozmarynu lub kilku wędzonych śliwek. Potrawę wyłóż pokrojoną na półmisek. Koniecznie wypróbuj tę propozycję na przyrządzenie pieczeni.