
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
500 gramów
1 szczypta
4 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
50 mililitrów
500 gramów
2 sztuki
500 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
4 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone owoce namocz w winie. Wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.
Krok 2
Warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i smaż do czasu, gdy całkowicie odparują. Jabłka pokrój na małe kawałki i osobno podsmaż.
Krok 3
Do pomidorów dodaj skórkę z pomarańczy, suszone owoce i podsmażone jabłka, dopraw do smaku kilkoma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr. Farsz ostudź i dodaj mięso mielone.
Krok 4
Indyka umyj, osusz, natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr. Farsz włóż do indyka i zawiąż nogi.
Krok 5
Indyka piecz około 4 godzin w temperaturze 180 stopni, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu indyka przekrój na połowę, farsz odłóż na bok.
Krok 6
Z indyka wyjmij kości i przełóż je do garnka, po czym zalej bulionem. Gotuj przez 2 godziny.
Krok 7
Wywar przecedź, zagęść zasmażką zrobioną z masła i mąki. Indyka podaj pokrojonego i polanego sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































