
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
500 gramów
1 szczypta
4 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
50 mililitrów
500 gramów
2 sztuki
500 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
4 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone owoce namocz w winie. Wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.
Krok 2
Warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i smaż do czasu, gdy całkowicie odparują. Jabłka pokrój na małe kawałki i osobno podsmaż.
Krok 3
Do pomidorów dodaj skórkę z pomarańczy, suszone owoce i podsmażone jabłka, dopraw do smaku kilkoma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr. Farsz ostudź i dodaj mięso mielone.
Krok 4
Indyka umyj, osusz, natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr. Farsz włóż do indyka i zawiąż nogi.
Krok 5
Indyka piecz około 4 godzin w temperaturze 180 stopni, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu indyka przekrój na połowę, farsz odłóż na bok.
Krok 6
Z indyka wyjmij kości i przełóż je do garnka, po czym zalej bulionem. Gotuj przez 2 godziny.
Krok 7
Wywar przecedź, zagęść zasmażką zrobioną z masła i mąki. Indyka podaj pokrojonego i polanego sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej