Pieczony indyk z farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony indyk z farszem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

500 gramów

1 szczypta

4 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

50 mililitrów

500 gramów

2 sztuki

500 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone owoce namocz w winie. Wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2

Warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i smaż do czasu, gdy całkowicie odparują. Jabłka pokrój na małe kawałki i osobno podsmaż.

Krok 3

Do pomidorów dodaj skórkę z pomarańczy, suszone owoce i podsmażone jabłka, dopraw do smaku kilkoma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr. Farsz ostudź i dodaj mięso mielone.

Krok 4

Indyka umyj, osusz, natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr. Farsz włóż do indyka i zawiąż nogi.

Krok 5

Indyka piecz około 4 godzin w temperaturze 180 stopni, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu indyka przekrój na połowę, farsz odłóż na bok.

Krok 6

Z indyka wyjmij kości i przełóż je do garnka, po czym zalej bulionem. Gotuj przez 2 godziny.

Krok 7

Wywar przecedź, zagęść zasmażką zrobioną z masła i mąki. Indyka podaj pokrojonego i polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej