Pieczony indyk z farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony indyk z farszem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 litr

2 łyżki

50 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

500 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

500 gramów

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone owoce namocz w winie. Wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2

Warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i smaż do czasu, gdy całkowicie odparują. Jabłka pokrój na małe kawałki i osobno podsmaż.

Krok 3

Do pomidorów dodaj skórkę z pomarańczy, suszone owoce i podsmażone jabłka, dopraw do smaku kilkoma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr. Farsz ostudź i dodaj mięso mielone.

Krok 4

Indyka umyj, osusz, natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr. Farsz włóż do indyka i zawiąż nogi.

Krok 5

Indyka piecz około 4 godzin w temperaturze 180 stopni, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu indyka przekrój na połowę, farsz odłóż na bok.

Krok 6

Z indyka wyjmij kości i przełóż je do garnka, po czym zalej bulionem. Gotuj przez 2 godziny.

Krok 7

Wywar przecedź, zagęść zasmażką zrobioną z masła i mąki. Indyka podaj pokrojonego i polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Ciasto Kubuś
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej