Pieczony indyk z farszem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 litr

2 łyżki

50 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

500 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

500 gramów

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone owoce namocz w winie. Wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2

Warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i smaż do czasu, gdy całkowicie odparują. Jabłka pokrój na małe kawałki i osobno podsmaż.

Krok 3

Do pomidorów dodaj skórkę z pomarańczy, suszone owoce i podsmażone jabłka, dopraw do smaku kilkoma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr. Farsz ostudź i dodaj mięso mielone.

Krok 4

Indyka umyj, osusz, natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr. Farsz włóż do indyka i zawiąż nogi.

Krok 5

Indyka piecz około 4 godzin w temperaturze 180 stopni, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu indyka przekrój na połowę, farsz odłóż na bok.

Krok 6

Z indyka wyjmij kości i przełóż je do garnka, po czym zalej bulionem. Gotuj przez 2 godziny.

Krok 7

Wywar przecedź, zagęść zasmażką zrobioną z masła i mąki. Indyka podaj pokrojonego i polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kaczka z winogronami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej