PIERNICZKI KATARZYNKI

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 sztuka

40 dekagramów

3 łyżeczki

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, karmel lub kakao dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5mm – 1cm ( nie cieniej) i wykrawać.

Krok 3

Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12-15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temp. 190˚C.

Krok 4

*jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIERNICZKI KATARZYNKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIERNICZKI KATARZYNKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIERNICZKI KATARZYNKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIERNICZKI KATARZYNKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIERNICZKI KATARZYNKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIERNICZKI KATARZYNKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIERNICZKI KATARZYNKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej