Piernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

53

363 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

918 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 opakowania

1.5 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżeczki

5 sztuk

1 łyżeczka

4 łyżki

1 opakowanie

syrop:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

dodatki:

1 szklanka

3 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.

Piernik - Krok 1

Krok 2

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.

Piernik - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Piernik - Krok 3

Krok 4

Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.

Piernik - Krok 4

Krok 5

Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.

Piernik - Krok 5

Krok 6

Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.

Piernik - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Patrycja  Kalisz

    Patrycja Kalisz

    pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Zaczyk

    Iwona Zaczyk

    A jakie sa wymiary formy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krol

    Sylwia Krol

    Pyszny latwo i szybko się robi :) Pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina G.

    Paulina G.

    Przepyszny piernik! Ja piekłam przez około 30 min.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikPiernik

Pachnący cynamonem i ciemną czekoladą piernik ze śliwkowymi powidłami to propozycja nie tylko na świąteczny deser. Użycie wielu dodatków sprawia, że ma wyrazisty smak. Podkreślają go głównie śliwkowe powidła, słodkie, ale też nieco kwaśne. Można także zastąpić je np. dżemem porzeczkowym. Puszyste, ciemne ciasto, po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, przecina się na trzy blaty. Jedną z warstw smaruje się powidłami śliwkowymi, a drugą kremem z ciemnej czekolady. Na jej bazie przygotowuje się też polewę do ciasta. Powinno być jej dość dużo, tak aby pokryła cały piernik i po zastygnięciu tworzyła kruchą, czekoladową warstwę. W ten sposób przygotowane ciasto posypuje się też często posiekanymi drobno orzechami, prażonymi płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub białą, startą czekoladą. Piernik dobrze sprawdza się jako świąteczna przekąska, ale także słodki dodatek do kawy na co dzień. Zapoznaj się z przepisem i zobacz, jak krok po kroku przygotować ten smaczny wypiek. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.