Piernik z marmoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

99

458 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

879 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1671 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

80 gramów

125 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.33 łyżeczki

0.33 łyżeczki

0.33 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

lukier:

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem.

Piernik z marmoladą - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.

Piernik z marmoladą - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj, na papierze do pieczenia, na prostokąt.

Piernik z marmoladą - Krok 3

Krok 4

Następnie ciasto nakłuj widelcem i podziel na 3 części. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 180 st.C.

Piernik z marmoladą - Krok 4

Krok 5

Wystudzone placki ciasta przełóż marmoladą i dociśnij deseczką.

Piernik z marmoladą - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z wodą na gładki, gęsty lukier. Otrzymaną masą posmaruj wierzch i boki piernika. Odstaw do zastygnięcia.

Piernik z marmoladą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 14.12.2016

    spróbuję upiec liczę że będzie smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik z marmoladąPiernik z marmoladą

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne ciasto świąteczne, to piernik z marmoladą jest propozycją dla Ciebie. Ten aromatyczny, korzenny wypiek z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. Do jego przygotowania będą potrzebne m.in. przyprawy. Zdecyduj się na imbir, cynamon i gałkę muszkatołową, a uzyskasz intensywny smak i korzenny aromat wypieku. Wykorzystaj także kakao i miód, które nadadzą mu więcej słodyczy. Dodaj sody oczyszczonej, dzięki której Twój wypiek wyrośnie. Pamiętaj, aby ponakłuwać ciasto widelcem po rozwałkowaniu na trzy części. Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy będzie gotowe, wysmaruj płaty ciasta wybraną przez siebie marmoladą np. wiśniową albo śliwkową. Wystudzone ciasto polej lukrem, zanim zastygnie, połóż na nim bakalie. Wybierz jasne i ciemne rodzynki, żurawinę i orzechy włoskie, najlepiej zmiażdżone w moździerzu. Opcjonalnie zamiast lukru, użyj polewy z czekolady mlecznej lub gorzkiej. Spróbuj i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.