Piernik z żurawiną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

81 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1042 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

250 mililitrów

250 gramów

150 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

120 gramów

200 gramów

150 mililitrów

50 gramów

dodatkowo:

1 opakowanie

1 garść

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki.

Piernik z żurawiną - Krok 1

Krok 2

W garnuszku roztop Kasię z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.

Piernik z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.

Piernik z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

Piernik z żurawiną - Krok 4

Krok 5

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź.

Piernik z żurawiną - Krok 5

Krok 6

Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.

Piernik z żurawiną - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik z żurawinąPiernik z żurawiną

Pierniki - niezastąpione, pachnące korzennymi przyprawami symbole Torunia, przywołujące na myśl zimowe wieczory, a także święta Bożego Narodzenia. Niewątpliwie zalicza się je do grona jednych z bardziej aromatycznych wypieków i tym samym wiodą prym wśród innych słodkości! Jeśli czujesz już klimat nadchodzących świąt, sięgnij po przepis na piernik świąteczny z żurawiną i rozkoszuj się jego smakiem!

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów. Piernikowi świątecznemu z żurawiną mało kto się oprze! 

Na jaką okazję?

Na każdą okazję! Z miłości do słodkości! Przygotowanie w domu pierników, a także samo ich dekorowanie może być świetną sposobnością do spędzenia czasu z najbliższymi.

Czy wiesz, że?

Żurawina to doskonałe źródło witaminy C. W trosce o swój układ odpornościowy, sięgaj po nią jak najczęściej – zarówno w formie dodatku do potraw, jak i solo. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli jesteś miłośnikiem wyrazistych smaków, dodaj do przepisu na piernik świąteczny trochę cynamonu, kardamonu czy goździków. Doznania smakowe i estetyczne gwarantowane!