
Składniki
320 gramów
3 łyżki
170 gramów
1.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
30 gramów
2 sztuki
50 mililitrów
lukier:
1 sztuka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stolnicy wymieszaj cynamon i imbir z przesianą mąką.

Krok 2
Dodaj do niej kolejno miód, cukier, sodę, masło i jedno jajko. Zacznij wyrabiać ciasto dodając stopniowo ciepłe mleko.

Krok 3
Gładkie, wyrobione ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj kształty foremkami do pierniczków.

Krok 4
Gotowe pierniczki ułóż na dużej blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 5
Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 6
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Przestudzone pierniczki udekoruj lukrem za pomocą pędzla lub patyczka.


Dobra rada:
Niezawodny przepis na pierniczki. Ciasto można przygotować wcześniej i zamrozić. Same pierniczki też powinno się upiec odpowiednio wcześniej Jak przechowywać pierniki, żeby były miękkie? Podpowiadamy!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierniczki
Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi przyprawami – pierniczki niezmiennie budzą skojarzenia ze świętami Bożego Narodzenia. Warto przyrządzać je także na co dzień. Szybko przekonasz się, że niezawodny przepis na pierniczki zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ deser ten smakuje fantastycznie niezależnie od daty w kalendarzu.
Dla kogo?
Masz w sobie zacięcie artystyczne? Ten przepis na domowe pierniczki pozwoli Ci wyszaleć się w kuchni! Nie musisz szykować piernika w jednej dużej brytfannie. Z masy piernikowej możesz przygotować także smaczne i apetyczne ciasteczka – pierniczki świąteczne. Wystarczy, że podzielisz ją na mniejsze części i uformujesz pierniczki według uznania, cienko rozwałkowując ciasto. Ciekawie będą wyglądać serca, gwiazdki, ludziki lub świąteczne choinki. Udekorowane pierniczki np. wiórkami kokosowymi lub czekoladową polewą będą smakować jeszcze lepiej! Wypróbuj także wariantu w postaci pulchnych ciasteczek z owocowym nadzieniem. Przepis na świąteczne pierniczki możesz wzbogacić o dowolne bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki. Przepis na pierniczki domowe to początek doskonałej zabawy w kuchni!
Na jaką okazję?
Pierniczki z powodzeniem sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie potrzeba szczególnego pretekstu, by pozwolić sobie na słodkie co nieco w postaci pysznych pierniczków. Istnieje wiele różnych przepisów na świąteczne pierniczki. Możesz go przygotowywać z miodem, burakami, śliwkami, jabłkami, a także z marmoladą. Planujesz apetyczny i efektowny wypiek na święta? W takim razie zdecyduj się na piernikową miskę, która będzie wspaniale prezentować się na wigilijnym stole. Możesz umieszczać w niej różne cukierki i niewielkie pierniczki – najlepiej polane lukrem i ozdobione kolorowymi posypkami.
Czy wiesz, że…?
Co wyróżnia pierniki na tle innych ciast? Na pewno niepowtarzalny zapach, który uzyskasz dzięki uzupełnieniu przepisu na ciasto na pierniki dodatkiem korzennych przypraw. Kup gotowe lub stwórz własną ich mieszankę. Do jej zrobienia będziesz potrzebować między innymi: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego, pieprzu oraz goździków. Wszystko dokładnie zmiel lub utrzyj w moździerzu, a następnie wykorzystaj, przygotowując nasz sprawdzony przepis na pierniczki.
Dla urozmaicenia
Sprawdź nasze przepisy na powidlak i miodownik. Ten pierwszy podawaj z pokruszonymi pistacjami. Natomiast miodownik udekoruj zrobioną z cukru pudru choinką – oba warianty doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Klasyczne pierniki podawaj z kolei przekrojone i posmarowane owocowym dżemem.