Piernikowe babeczki świąteczne

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

370 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

820 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

100 gramów

250 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

3 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

lukier:

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj po 1 żółtku, a potem dodaj jogurt i miód, całość połącz mikserem.

Piernikowe babeczki świąteczne - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę do pierników, dokładnie wymieszaj mikserem.

Piernikowe babeczki świąteczne - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

Piernikowe babeczki świąteczne - Krok 3

Krok 4

Foremki do babeczek posmaruj Kasią. Do foremek włóż po 2 łyżki ciasta. Piecz w nagrzanym do 170 st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). Babeczki mogą wyrosnąć z górką. Wystającą część można ściąć lub zostawić.

Piernikowe babeczki świąteczne - Krok 4

Krok 5

2/3 cukru pudru utrzyj z 2 łyżkami wody na gładką, lecz niezbyt gęstą masę. Gotowym lukrem udekoruj wierzch babeczek. Odstaw do zastygnięcia.

Piernikowe babeczki świąteczne - Krok 5

Krok 6

Do pozostałego lukru dodaj resztę cukru pudru i utrzyj na gęstą masę. Jeśli trzeba, to dodaj odrobinę wody. Otrzymany lukier przełóż do szprycki lub tutki z pergaminu i zrób na babeczkach śnieżynki.

Piernikowe babeczki świąteczne - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska, 19.12.2017

    Babeczki idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Moskal

    Natalia Moskal , 17.12.2017

    Obejdzie się bez jogurtu??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowe babeczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowe babeczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowe babeczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowe babeczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowe babeczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowe babeczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowe babeczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernikowe babeczki świątecznePiernikowe babeczki świąteczne

Piernik w każdej postaci jest kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Alternatywą dla klasycznej wersji tego wypieku są puszyste, piernikowe babeczki, które sprawdzą się idealnie na świątecznym stole. Przygotuj je, łącząc ze sobą stopniowo składniki za pomocą miksera. Dodaj nieco sody oczyszczonej – dzięki niej babeczki wyrosną i będą bardziej puszyste. Użyj cynamonu i kardamonu do przyprawienia, a ciasto zyska korzenny zapach, opcjonalnie wykorzystaj gotową przyprawę do piernika. Idealne ciasto uzyskasz, dzięki stopniowemu połączeniu ubitych na sztywno białek z resztą składników, najlepiej na niskich obrotach miksera. Wyłóż je do natłuszczonych foremek lub papilotek na nieco ponad połowę ich wysokości. Kiedy będą gotowe i lekko ostygną, polej ich wierzch lukrem lub czekoladową polewą (ciekawy efekt uzyskasz też, wykorzystując białą czekoladę). Zanim zastygnie, posyp je wybranymi bakaliami: daktylami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi czy migdałami. Życzymy smacznego.