PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

300 gramów

250 gramów

2 sztuki

1.5 łyżeczki

3 łyżeczki

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód i Kasię umieszczamy w rondelku i podgrzewamy delikatnie, aż się połączą. Następnie studzimy (ale nie do końca - niech masa pozostanie ciepława, łatwiej ją będzie połączyć z pozostałymi składnikami).

Krok 2

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170 stopni Celsjusza (żeby nie tracić później czasu na czekanie).

Krok 3

Przesianą mąkę łączymy z przyprawami i sodą, a następnie dodajemy do niej jaja i mieszankę Kasi oraz miodu.

Krok 4

Miksujemy intensywnie kilka minut, a później przekładamy połowę masy do papilotek, wypełniając je do 1/3 wysokości (starałam się kłaść mniej więcej 2/3 łyżki na papilotkę).

Krok 5

Na tym podkładzie ląduje dżem, który następnie przykrywamy resztą ciasta.

Krok 6

Pieczemy muffiny przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Zdobimy wedle uznania, choć przyznaję, że mnie muffiny smakują również w wersji bez zdobień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEMPIERNIKOWE MUFFINY Z DŻEMEM

Piernik to często kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia, polany lukrem lub polewą czekoladową, smaczny wypiek. Piernikowe muffiny z dżemem, to alternatywa dla klasycznego piernika. Aby je przygotować, przesiej i połącz ze sobą suche składniki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, dodaj do nich kakao. To samo zrób ze składnikami mokrymi (dodaj mleko – dzięki niemu uzyskasz łagodniejszy smak). Kiedy będą już połączone, pomieszaj wszystko delikatnie kilkoma ruchami łyżki. Do przyrządzenia tego wypieku będzie Ci potrzebny także dżem śliwkowy, który możesz ewentualnie zastąpić rozpuszczoną czekoladą. Gotowym ciastem zapełnij połowę papilotki, a na środek każdej z nich połóż łyżeczkę dżemu śliwkowego, pozostałym natomiast przykryj wierzch każdej muffinki i wyrównaj ją. Wystudzone babeczki możesz ozdobić wedle upodobań. Zrób wzorki (np. kratkę) z lukru, polewy z mlecznej czekolady lub posyp je cukrem pudrem czy kakao. To, jak będą wyglądać, zależy tylko od Twojej kreatywności. Życzymy smacznego.