Pierogi z bobem i fetą - z ziemniakami i czosnkiem | Przepisy.pl pixel

Pierogi z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

składniki na ciasto:

3 szklanki

0.2 szklanki

1 szczypta

4 łyżki

składniki na farsz do pierogów:

1 kilogram

250 gramów

3 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicy, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, ciepłą wodę i oliwę, dokładnie wyrób ciasto aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok na około 30 minut.

Pierogi z bobu - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kosteczkę, pokrój ząbki czosnku i rozetrzyj je z odrobiną soli na desce. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.

Pierogi z bobu - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ziemniaki i bób (około 10 minut w lekko osolonej wodzie). Bób obierz ze skóry, razem z ziemniakami i serem feta przeciśnij przez praskę, do masy dodaj cebulę z czosnkiem, lubczyk, gałkę muszkatołową i przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, o ile będzie ona potrzebna.

Pierogi z bobu - Krok 3

Krok 4

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na pierogi - im cieniej tym lepiej. Szklanką wytnij kółka o średnicy około 12cm, w środek każdego kółka nałóż łyżkę farszu.

Pierogi z bobu - Krok 4

Krok 5

Brzegi ciasta delikatnie zwilż woda, a następnie sklej je ze sobą dociskając widelcem. Pierożki wrzucaj do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty aż wypłyną na wierzch. Gotowe pierożki podawaj podsmażone z cebulą lub delikatnie polane oliwą.

Pierogi z bobu - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać mięso np. boczek.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z bobuPierogi z bobu

Pierogi, ach pierogi! Niech pierwszy rzuci kuchennym fartuszkiem ten, kto nie jest fanem tego tradycyjnego polskiego dania? Pilnie strzeżone, babcine przepisy są dla Ciebie czarną magią? Przychodzimy z pomocą! Wypróbuj nasz przepis na ciasto na pierogi i farsz z… bobu. Brzmi ciekawie, prawda? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Dla tych, którzy pierogi uwielbiają i kochają i tych, którym to danie chcesz zaserwować po raz pierwszy! Może odwiedzają Cię znajomi zza granicy? Koniecznie musisz zarazić ich miłością do polskich pierogów!

Na jaką okazję?

Pierogi to dobra odpowiedź na wszelkie uroczystości i bez okazji. To danie nie tylko pyszne, ale i bardzo uniwersalne.

Czy wiesz, że?

Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano już w wykopaliskach Troi.

Dla urozmaicenia:

Gotowe pierogi podaj z oliwą z oliwek, podsmażoną cebulką lub posypane płatkami parmezanu.