Pierogi szwedzkie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij
Pierogi szwedzkie

Składniki

ciasto:

4 dekagramy

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

0.5 kilograma

farsz:

1.5 kilograma

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: Pieczarki z cebulką poddusić na Kasi, aż woda całkowicie odparuje.

Krok 2

Przyprawić do smaku.

Krok 3

Farsz musi być bardzo pikantny.

Krok 4

Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać połową ciepłego mleka.

Krok 5

Kiedy zaczyn podwoi objętość, wlać do miski z przesianą mąką, dodać resztę składników (w tym pozostałą część mleka, a w nim rozpuszczoną łyżkę Kasi).

Krok 6

Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 7

Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko (max. 3mm), wykrawać prostokąty ok. 7cm x 15cm, na środku układać farsz i zaklejać boki i końce.

Krok 8

Kłaść na blasze w odstępach, posmarować rozmąconym jajkiem i posypywać czarnuszką.

Krok 9

Jak ktoś czarnuszki nie lubi, to pewnie można ją zastąpić innym „sypadłem”, ale ona nadaje pierogom niepowtarzalny smak.

Krok 10

Podawać z barszczem czerwonym. Pierogi można tez nadziewać np. serem żółtym i szynką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi szwedzkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi szwedzkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi szwedzkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi szwedzkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi szwedzkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi szwedzkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi szwedzkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z grochem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej