Pierogi szwedzkie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

9

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij
Pierogi szwedzkie

Składniki

1

ciasto:

1 sztuka

1 łyżeczka

4 dekagramy

1 szczypta

0.5 kilograma

1 łyżeczka

1 szklanka

2 łyżki

farsz:

1.5 kilograma

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: Pieczarki z cebulką poddusić na Kasi, aż woda całkowicie odparuje.

Krok 2

Przyprawić do smaku.

Krok 3

Farsz musi być bardzo pikantny.

Krok 4

Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać połową ciepłego mleka.

Krok 5

Kiedy zaczyn podwoi objętość, wlać do miski z przesianą mąką, dodać resztę składników (w tym pozostałą część mleka, a w nim rozpuszczoną łyżkę Kasi).

Krok 6

Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 7

Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko (max. 3mm), wykrawać prostokąty ok. 7cm x 15cm, na środku układać farsz i zaklejać boki i końce.

Krok 8

Kłaść na blasze w odstępach, posmarować rozmąconym jajkiem i posypywać czarnuszką.

Krok 9

Jak ktoś czarnuszki nie lubi, to pewnie można ją zastąpić innym „sypadłem”, ale ona nadaje pierogom niepowtarzalny smak.

Krok 10

Podawać z barszczem czerwonym. Pierogi można tez nadziewać np. serem żółtym i szynką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej