
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
10 sztuk
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i zostawiamy w lodówce na godzinę do zamarynowania.
Krok 2
Na patelni niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę. Kurczaka podsmażamy na oliwie na złoto z obu stron.
Krok 3
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kropimy w kawałki. Do kurczaka dodajemy śliwki i wino, mieszamy, przykrywamy przykrywka i dusimy kilka minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej