Piersi kurczaka duszone ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi kurczaka duszone ze śliwkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

10 sztuk

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i zostawiamy w lodówce na godzinę do zamarynowania.

Krok 2

Na patelni niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę. Kurczaka podsmażamy na oliwie na złoto z obu stron.

Krok 3

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kropimy w kawałki. Do kurczaka dodajemy śliwki i wino, mieszamy, przykrywamy przykrywka i dusimy kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej