Piersi kurczaka duszone ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi kurczaka duszone ze śliwkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

10 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i zostawiamy w lodówce na godzinę do zamarynowania.

Krok 2

Na patelni niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę. Kurczaka podsmażamy na oliwie na złoto z obu stron.

Krok 3

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kropimy w kawałki. Do kurczaka dodajemy śliwki i wino, mieszamy, przykrywamy przykrywka i dusimy kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka duszone ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej