Placek bomba

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1.5 łyżeczki

20 dekagramów

masa 1:

1 szklanka

0.5 szklanki

4 sztuki

1 litr

1 opakowanie

masa 2:

1 opakowanie

1 opakowanie

masa 3:

0.5 litra

2 łyżki

2 opakowania

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki zarobić na stolnicy, podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

Krok 2

Masa I: ¾ litra mleka zagotować z cukrem i Kasią.

Krok 3

W reszcie mleka rozrobić mąkę i żółtka i wlać do gotującego się mleka.

Krok 4

Gotować 2-3 minuty.

Krok 5

Przełożyć placek jeszcze ciepłym budyniem.

Krok 6

Masa II: Ugotować mleko około 2h, a gdy ostygnie, połączyć z 1 Kasią.

Krok 7

Masa III: Kremówkę ubić z cukrem, dodać śmietanki, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy będzie tężeć, wlać do ubitej śmietanki.

Krok 8

Przełożenie: - ciasto kruche - masa I - ciasto kruche - masa II - krakersy (duże) - masa III - starta czekolada lub posypka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej