Placek bomba

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

ciasto:

1 sztuka

1.5 łyżeczki

40 dekagramów

2 łyżki

4 sztuki

masa 1:

1 szklanka

1 litr

masa 2:

1 opakowanie

masa 3:

2 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 litra

2 opakowania

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki zarobić na stolnicy, podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

Krok 2

Masa I: ¾ litra mleka zagotować z cukrem i Kasią.

Krok 3

W reszcie mleka rozrobić mąkę i żółtka i wlać do gotującego się mleka.

Krok 4

Gotować 2-3 minuty.

Krok 5

Przełożyć placek jeszcze ciepłym budyniem.

Krok 6

Masa II: Ugotować mleko około 2h, a gdy ostygnie, połączyć z 1 Kasią.

Krok 7

Masa III: Kremówkę ubić z cukrem, dodać śmietanki, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy będzie tężeć, wlać do ubitej śmietanki.

Krok 8

Przełożenie: - ciasto kruche - masa I - ciasto kruche - masa II - krakersy (duże) - masa III - starta czekolada lub posypka.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej