Placki z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z grzybami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię, kurki oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj szczypior.

Placki z grzybami - Krok 1

Krok 2

W garnku na kilku łyżkach rozgrzanego oleju podsmaż pokrojone warzywa, dodaj do nich opakowanie kasza pełna smaku Knorr placki, całość zalej 200 ml gorącej wody, pozostaw pod przykryciem około 10 minut.

Placki z grzybami - Krok 2

Krok 3

Ugotowaną kaszę delikatnie przestudź, dodaj do niej szczypior, mąkę i jajko.

Placki z grzybami - Krok 3

Krok 4

Z powstałego ciasta uformuj małe 2-3 cm kulki, oprósz je delikatnie w sezamie i spłaszcz.

Placki z grzybami - Krok 4

Krok 5

Powstałe kotleciki smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe posmaruj po wierzchu sosem BBQ i posyp czarnuszką.

Placki z grzybami - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czarnuszkę możesz zastąpić sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z grzybamiPlacki z grzybami

Zapach lasu w zaciszu Twojego domu? Mówisz, masz! Dzisiaj przychodzimy z przepisem, który wpisuje się w kanon kuchni polskiej. Tradycyjne receptury to coś, co lubimy najbardziej! Przepis na placki z grzybami to już klasyka gatunku. Chyba nie trzeba Cię do nich długo przekonywać?

Dla kogo?

Dla wszystkich grzybiarzy! Jeśli należysz do grona miłośników aromatycznych kapeluszu, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Placki z grzybami doskonale wpiszą się w klimat rodzinnego obiadu. Aromat grzybów przyciągnie gości do stołu szybciej, niż myślisz.

Czy wiesz, że?

W Polsce występuje około 1000 gatunków grzybów jadalnych. Większość z nich rośnie dziko, a tylko niektóre odmiany są uprawiane przez ludzi. Osoby zainteresowane grzybobraniem powinny zaopatrzyć się w atlas grzybów, który dokładnie opisuje każdy z gatunków.