Placki z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię, kurki oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj szczypior.

Placki z grzybami - Krok 1

Krok 2

W garnku na kilku łyżkach rozgrzanego oleju podsmaż pokrojone warzywa, dodaj do nich opakowanie kasza pełna smaku Knorr placki, całość zalej 200 ml gorącej wody, pozostaw pod przykryciem około 10 minut.

Placki z grzybami - Krok 2

Krok 3

Ugotowaną kaszę delikatnie przestudź, dodaj do niej szczypior, mąkę i jajko.

Placki z grzybami - Krok 3

Krok 4

Z powstałego ciasta uformuj małe 2-3 cm kulki, oprósz je delikatnie w sezamie i spłaszcz.

Placki z grzybami - Krok 4

Krok 5

Powstałe kotleciki smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe posmaruj po wierzchu sosem BBQ i posyp czarnuszką.

Placki z grzybami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czarnuszkę możesz zastąpić sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z grzybamiPlacki z grzybami

Zapach lasu w zaciszu Twojego domu? Mówisz, masz! Dzisiaj przychodzimy z przepisem, który wpisuje się w kanon kuchni polskiej. Tradycyjne receptury to coś, co lubimy najbardziej! Przepis na placki z grzybami to już klasyka gatunku. Chyba nie trzeba Cię do nich długo przekonywać?

Dla kogo?

Dla wszystkich grzybiarzy! Jeśli należysz do grona miłośników aromatycznych kapeluszu, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Placki z grzybami doskonale wpiszą się w klimat rodzinnego obiadu. Aromat grzybów przyciągnie gości do stołu szybciej, niż myślisz.

Czy wiesz, że?

W Polsce występuje około 1000 gatunków grzybów jadalnych. Większość z nich rośnie dziko, a tylko niektóre odmiany są uprawiane przez ludzi. Osoby zainteresowane grzybobraniem powinny zaopatrzyć się w atlas grzybów, który dokładnie opisuje każdy z gatunków.