Polędwiczka w cieście francuskim z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczka w cieście francuskim

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2

1 opakowanie

2

20 dekagramów

2 sztuki

1 pęczek

0.75 pęczka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrusz orzeszki i upraż je na patelni na łyżce oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklij ja.

Krok 2

Wymieszaj z natką pietruszki i tymiankiem, dodaj ubite na sztywną pianę białko - wymieszaj.

Krok 3

Oczyszczone polędwiczki natrzyj marynatą Knorr. Następnie obsmaż na reszcie oleju, osusz papierowym ręcznikiem i wystudź.

Krok 4

Z ciasta wykrój dwa takie same prostokąty, na oba nanieś farsz (cm od brzegu zostaw bez farszu), połóż polędwiczki i zwiń w rulon.

Krok 5

Z reszty ciasta wytnij cienkie paski i dekoracyjnie ułóż ukośnie na roladkach. Gotowe posmaruj roztrzepanym jajem. Piecz 20 min w temp 200 C. Podawaj pokrojone w plastry.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej