Polędwiczka w cieście francuskim

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2

1 opakowanie

2

20 dekagramów

2 sztuki

1 pęczek

0.75 pęczka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrusz orzeszki i upraż je na patelni na łyżce oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklij ja.

Krok 2

Wymieszaj z natką pietruszki i tymiankiem, dodaj ubite na sztywną pianę białko - wymieszaj.

Krok 3

Oczyszczone polędwiczki natrzyj marynatą Knorr. Następnie obsmaż na reszcie oleju, osusz papierowym ręcznikiem i wystudź.

Krok 4

Z ciasta wykrój dwa takie same prostokąty, na oba nanieś farsz (cm od brzegu zostaw bez farszu), połóż polędwiczki i zwiń w rulon.

Krok 5

Z reszty ciasta wytnij cienkie paski i dekoracyjnie ułóż ukośnie na roladkach. Gotowe posmaruj roztrzepanym jajem. Piecz 20 min w temp 200 C. Podawaj pokrojone w plastry.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej