Polędwiczka z żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

polędwiczki:

800 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

sos:

350 gramów

100 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do wieprzowiny Knorr wymieszaj z Ramą Smaż jak szef kuchni. Powstałą marynatą natrzyj polędwiczki. Przyprawa nada polędwiczkom wyrazistego smaku. Odstaw polędwiczki do zamarynowania, przynajmniej na jedna godzinę.

Polędwiczka z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Tak przygotowane polędwiczki będą soczyste w środku.

Polędwiczka z żurawiną - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj sos. Pomarańcze otrzyj ze skórki, następnie obierz z pozostałej skóry i wykrój fileciki. Powstały przy okazji sok wykorzystaj do zrobienia sosu.

Polędwiczka z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Żurawinę zalej sokiem pomarańczowym, dodaj do niej cukier, goździki oraz cynamon. Całość gotuj, aż sok odparuje, a żurawina zgęstnieje. Dodaj wówczas otartą skórkę oraz fileciki z pomarańczy. Upieczone polędwiczki podawaj z sosem żurawinowym.

Polędwiczka z żurawiną - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Artur Mizak

    Artur Mizak , 28.07.2016

    Głodny jestem:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Mizak

    Monika Mizak , 28.07.2016

    Artur Mizak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej