Polędwiczki w sosie żurawinowym - wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, usuń żyły i niepotrzebny tłuszcz. Natrzyj obficie polędwiczkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada jej odpowiedni aromat i kruchość. Mięso pozostaw na boku przez co najmniej 15 minut, następnie oprósz mąką pszenną i obsmaż je na patelni. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz ok. 15 minut.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 1

Krok 2

Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę, otrzyj pomarańczę ze skóry, wyciśnij z niej sok i posiekaj natkę pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę, białe wino, miód, sok oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem gotuj, aż płyny zmniejszą się o połowę, wtedy dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 3

Krok 4

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj ułożoną na sosie żurawinowym.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla przełamania słodkawego smaku sosu można do niego dodać gałązkę posiekanego rozmarynu.

1

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 14.07.2021

    Nie preferuje, nie uzywam gotowych mieszanek przypraw, typu Knorr do wieprzowiny, wiec chce spytac sie, jakie przyprawy uzyc zamiast. Przepis arcyciekawy i bardzi chcialabym go wykonac w najblizszy weekend. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowymPolędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

Soczysta i krucha polędwiczka wieprzowa to główny dodatek wielu dań goszczących na naszych stołach. Aby podać ją w nieco odmienionej formie, warto postawić na składnik, który dobrze wydobędzie jej smak, ale go nie przyćmi. Proponujemy sos żurawinowy!

Dla kogo?

Dla tych, którzy pomimo braku czasu lubią zjeść dobrze i pysznie. Dla każdego, kto ma ochotę na mięsne danie z delikatnie wyczuwalną, słodką nutą.

Na jaką okazję?

Podaj polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowym wtedy, gdy przygotowujesz romantyczną kolację dla dwojga. Zaserwowana w towarzystwie pieczonych ziemniaków zdecydowanie umili wieczór.

Czy wiesz, że?

Polędwiczka to mięso delikatne, bez kości i bardzo chude – należy więc uważać, aby jej nie przesuszyć. Nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i do grillowania.

Dla urozmaicenia:

Do polędwiczki z sosem warto dodać też odrobinę wędzonego sera, np. oscypka. Jego smak idealnie komponuje się ze słodko-cierpką żurawiną.