Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

400 mililitrów

150 gramów

200 mililitrów

150 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem podsmaż pokrojone w kostkę boczek i ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w plastry.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Żur rozmieszaj z kefirem, kwasem chlebowym i 400 ml wody. Zalej tym ziemniaki.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj pokruszoną bryndzę.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Marian

    Marian , 16.09.2022

    A kwas chlebowy to taki kupny, gazowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEOPolewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myślisz o prostym i smacznym daniu obiadowym, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek podsmaż w garnku z szerokim dnem pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Pamiętaj również o posiekanej w plastry cebuli średniej wielkości. Żurek szlachetny należy wymieszać z kefirem, wyrazistym w smaku kwasem chlebowym i wodą. Całość dopraw do smaku odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się – między innymi – kminek i majeranek. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną bryndzę. Zastąpić ją możesz również wyrazistszym w smaku serem greckim typu feta. Sprawdzi się też półtłusty twaróg. Gotowe danie warto przyozdobić listkami majeranku lub pietruszki. Dla urozmaicenia smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj solo lub z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa. Przetestuj nasz przepis na polewkę staropolską z żurkiem szlachetnym i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.