Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
łatwe
151 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
400 mililitrów
150 gramów
200 mililitrów
150 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z szerokim dnem podsmaż pokrojone w kostkę boczek i ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w plastry.

Krok 2
Żur rozmieszaj z kefirem, kwasem chlebowym i 400 ml wody. Zalej tym ziemniaki.

Krok 3
Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.

Krok 4
Na koniec dodaj pokruszoną bryndzę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myślisz o prostym i smacznym daniu obiadowym, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek podsmaż w garnku z szerokim dnem pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Pamiętaj również o posiekanej w plastry cebuli średniej wielkości. Żurek szlachetny należy wymieszać z kefirem, wyrazistym w smaku kwasem chlebowym i wodą. Całość dopraw do smaku odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się – między innymi – kminek i majeranek. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną bryndzę. Zastąpić ją możesz również wyrazistszym w smaku serem greckim typu feta. Sprawdzi się też półtłusty twaróg. Gotowe danie warto przyozdobić listkami majeranku lub pietruszki. Dla urozmaicenia smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj solo lub z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa. Przetestuj nasz przepis na polewkę staropolską z żurkiem szlachetnym i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.