Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

400 mililitrów

150 gramów

200 mililitrów

150 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem podsmaż pokrojone w kostkę boczek i ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w plastry.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Żur rozmieszaj z kefirem, kwasem chlebowym i 400 ml wody. Zalej tym ziemniaki.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj pokruszoną bryndzę.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Marian

    Marian , 16.09.2022

    A kwas chlebowy to taki kupny, gazowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEOPolewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myślisz o prostym i smacznym daniu obiadowym, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek podsmaż w garnku z szerokim dnem pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Pamiętaj również o posiekanej w plastry cebuli średniej wielkości. Żurek szlachetny należy wymieszać z kefirem, wyrazistym w smaku kwasem chlebowym i wodą. Całość dopraw do smaku odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się – między innymi – kminek i majeranek. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną bryndzę. Zastąpić ją możesz również wyrazistszym w smaku serem greckim typu feta. Sprawdzi się też półtłusty twaróg. Gotowe danie warto przyozdobić listkami majeranku lub pietruszki. Dla urozmaicenia smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj solo lub z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa. Przetestuj nasz przepis na polewkę staropolską z żurkiem szlachetnym i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.