Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

400 mililitrów

150 gramów

200 mililitrów

150 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem podsmaż pokrojone w kostkę boczek i ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w plastry.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Żur rozmieszaj z kefirem, kwasem chlebowym i 400 ml wody. Zalej tym ziemniaki.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj pokruszoną bryndzę.

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Marian

    Marian , 16.09.2022

    A kwas chlebowy to taki kupny, gazowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEOPolewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myślisz o prostym i smacznym daniu obiadowym, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek podsmaż w garnku z szerokim dnem pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Pamiętaj również o posiekanej w plastry cebuli średniej wielkości. Żurek szlachetny należy wymieszać z kefirem, wyrazistym w smaku kwasem chlebowym i wodą. Całość dopraw do smaku odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się – między innymi – kminek i majeranek. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną bryndzę. Zastąpić ją możesz również wyrazistszym w smaku serem greckim typu feta. Sprawdzi się też półtłusty twaróg. Gotowe danie warto przyozdobić listkami majeranku lub pietruszki. Dla urozmaicenia smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj solo lub z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa. Przetestuj nasz przepis na polewkę staropolską z żurkiem szlachetnym i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.