Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
łatwe
151 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
400 mililitrów
150 gramów
200 mililitrów
150 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z szerokim dnem podsmaż pokrojone w kostkę boczek i ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w plastry.

Krok 2
Żur rozmieszaj z kefirem, kwasem chlebowym i 400 ml wody. Zalej tym ziemniaki.

Krok 3
Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.

Krok 4
Na koniec dodaj pokruszoną bryndzę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myślisz o prostym i smacznym daniu obiadowym, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek podsmaż w garnku z szerokim dnem pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Pamiętaj również o posiekanej w plastry cebuli średniej wielkości. Żurek szlachetny należy wymieszać z kefirem, wyrazistym w smaku kwasem chlebowym i wodą. Całość dopraw do smaku odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się – między innymi – kminek i majeranek. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną bryndzę. Zastąpić ją możesz również wyrazistszym w smaku serem greckim typu feta. Sprawdzi się też półtłusty twaróg. Gotowe danie warto przyozdobić listkami majeranku lub pietruszki. Dla urozmaicenia smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj solo lub z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa. Przetestuj nasz przepis na polewkę staropolską z żurkiem szlachetnym i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.

































