Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

- Krok 1W garnku z szerokim dnem podsmaż pokrojone w kostkę boczek i ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w plastry.
- Krok 2Żur rozmieszaj z kefirem, kwasem chlebowym i 400 ml wody. Zalej tym ziemniaki.
- Krok 3Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
- Krok 4Na koniec dodaj pokruszoną bryndzę.

Absolutny must have kuchni niemieckiej, skandynawskiej i słowiańskiej. Pasuje do wypieków, pieczonych jabłek czy dań z wieprzowiny. Aromatyczne nasiona dodaje się dopiero pod koniec gotowania, bo inaczej zgorzknieją. Co ciekawe, to właśnie Polska przoduje w światowej produkcji kminku. Wiemy, co dobre!

Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myślisz o prostym i smacznym daniu obiadowym, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek podsmaż w garnku z szerokim dnem pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Pamiętaj również o posiekanej w plastry cebuli średniej wielkości. Żurek szlachetny należy wymieszać z kefirem, wyrazistym w smaku kwasem chlebowym i wodą. Całość dopraw do smaku odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się – między innymi – kminek i majeranek. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną bryndzę. Zastąpić ją możesz również wyrazistszym w smaku serem greckim typu feta. Sprawdzi się też półtłusty twaróg. Gotowe danie warto przyozdobić listkami majeranku lub pietruszki. Dla urozmaicenia smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj solo lub z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa. Przetestuj nasz przepis na polewkę staropolską z żurkiem szlachetnym i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.