Ciasto migdałowe z Majorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto migdałowe z Majorki

Autor: FlyPR Fehler

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

240 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik (kuchenka elektryczna: 175°C/termoobieg: 150°C/gaz: etap 2). Posmaruj tortownicę (Ø 26 cm) tłuszczem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier waniliowy i cukier zmiksuj na kremową masę. Do masy dołóż tarte migdały , skórkę cytrynową i pomarańczową oraz cynamon, dobrze zmiksuj. Ubij białka na sztywno i dołóż do masy migdałowej, a następnie delikatnie wymieszaj.

Krok 2

Przełóż masę migdałową do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź długim drewnianym szpikulcem, czy ciasto zostało dobrze upieczone. Jeżeli ciasto się przykleja do szpikulca, piecz ciasto przez kolejne 5-10 minut i przykryj folią aluminiową, aby powierzchnia nie stała się brązowa.

Krok 3

W międzyczasie posiekaj migdały i zblanszuj je oraz pozostaw do wystygnięcia.

Krok 4

Ostygnięte ciasto delikatnie wyjmij z formy i posyp dużą ilością cukru pudru oraz sprażonymi migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto migdałowe z Majorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej