
Składniki
750 mililitrów
500 gramów
2 łyżeczki
5 łyżeczek
5 łyżek
1 opakowanie
140 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tortownicę smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje.
Krok 2
Wykładamy 1/3 masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy herbatniki.
Krok 3
Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki.
Krok 4
https://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/ciasto-kawowe-na-zimno.html
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej