Ciasto kawowe na zimno przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kawowe na zimno

Autor: Agnieszka Świder

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

500 gramów

2 łyżeczki

5 łyżeczek

5 łyżek

1 opakowanie

140 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje.

Krok 2

Wykładamy 1/3 masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy herbatniki.

Krok 3

Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki.

Krok 4

https://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/ciasto-kawowe-na-zimno.html

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej