Pulchne pierniki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

888 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

594 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 gramów

2 łyżeczki

4 łyżki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

2 sztuki

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, przyprawą do pierników i drożdżami.

Krok 2

W rodelku rozpuść Kasię i wymieszaj z miodem i sodą.

Krok 3

Do miodu dodaj jajka i roztrzep rózgą.

Krok 4

W misce wymieszaj mikserem mąkę i miód z jajkami.

Krok 5

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto.

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wycinaj foremkami piernikowe serca.

Krok 7

Ułóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i piecz około 15 minut w 160 st. C

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Jaworska

    Paulina Jaworska

    Ile pierników wychodzi z tego przepisu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ANNA Gol

    ANNA Gol

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Trooo

    Ala Trooo

    Mozna robic dzien przed swietami?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dobrowolska-Mitręga

    Anna Dobrowolska-Mitręga

    jakie drożdże suche ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulchne piernikiPulchne pierniki

Pulchne pierniczki na pewno sprawdzą się na wigilijnym stole. Aby je przygotować, w osobnych naczyniach wymieszaj suche, przesiane przez sito składniki, m.in. mąkę (weź pszenną i ziemniaczaną) oraz przyprawę do piernika, która nada wypiekowi intensywnego korzennego aromatu. Ewentualnie dodaj także kakao i cynamon, które wzmocnią smak ciasta. W drugim naczyniu połącz miód, tłuszcz i sodę, tak aby nie powstały grudki, a następnie roztrzep z jajkami przy użyciu rózgi. Na koniec zmieszaj wszystko za pomocą miksera na wysokich obrotach, aż do powstania gładkiej konsystencji, dzięki czemu pierniczki wyrosną pulchne. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na stolnicy posypanej wcześniej mąką. Wycinaj wzory, dzięki namoczonym w mące foremkom o dowolnym kształcie (mogą to być np. serca, dzwonki albo choinki). Przed pieczeniem wyłóż blachę papierem do pieczenia. Dekorowanie pierników może stać się rodzinną świąteczną tradycją. Oblej je np. lukrem królewskim lub polewą czekoladową i posyp obficie płatkami migdałów. Smacznego.