Pulpety z kaszą jaglaną i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

307 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

3 łyżki

1 łyżka

2 puszki

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości – może być nawet lekko przegotowana. Następnie odstaw na bok do wystygnięcia.

Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - Krok 1

Krok 2

Cebule, czosnek i chilli pokrój w kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry i upieczoną wcześniej dynię. Zetrzyj na tarce imbir.

Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - Krok 2

Krok 3

Cebulę, czosnek i chilli podsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie i podziel na dwie części. Połowę zostaw na patelni.

Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszaj kaszę jaglaną z jajkiem, mąką, kaszą manną z podsmażonym czosnkiem, cebulą i chilli, dodaj bułkę tartą, część imbiru, dynię oraz połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr.

Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj, jeśli masa będzie zbyt luźna dodaj więcej bułki tartej. Z masy uformuj małe pulpeciki. Ułóż je na blasze piekarnika i zapiecz 10 minut w 200° C.

Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - Krok 5

Krok 6

Podczas opiekania pulpetów przygotuj sos. Na patelni, na której pozostała połowa cebuli, czosnku i chilli dodaj czerwone curry, mleko kokosowe, pozostałą ilość Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i imbir, trawę cytrynową oraz liście limonki. Całość gotuj 2-3 minuty. Do powstałego sosu przełóż gorące pulpeciki. Gotowe danie posyp obficie kolendrą.

Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka pulpetów możesz dodać 2-3 łyżki pokruszonych orzechów ziemnych.

3

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krzysztof michta

    krzysztof michta, 06.07.2017

    bardzo pyszne spróbujcie dodać do pulpetow pistacje bardzo fajnie podbijają smak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kaszą jaglaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kaszą jaglaną i dyniąPulpety z kaszą jaglaną i dynią

Jesień i zima to świetny czas na przygotowywanie różnorodnych dań, których bazą jest dynia. Myśląc o smacznym daniu obiadowym, zainspiruj się poniższym przepisem na pulpety. Z dynią dobrze skomponuje się kasza jaglana, którą należy ugotować do miękkości. Co ważne, nie musisz kontrolować jej stopnia miękkości – może być nawet lekko przegotowana. Gotową kaszę odstaw do wystygnięcia. Upieczoną wcześniej dynię drobno posiekaj, podobnie postąp z natką świeżej kolendry. Z kolei szalotki, czosnek i chili pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Podziel podgrzewane składniki na dwie części i jedną z nich wymieszaj z kaszą jaglaną, jajkiem, mąką pszenną, startym na drobnych oczkach tarki imbirem, bułką tartą i dynią. Pamiętaj także o dodatku specjalnego miksu przypraw. Z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki i zapiekaj je przez krótki czas w dobrze rozgrzanym piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos. Na patelnię, na której pozostała połowa szalotek, czosnku i chili, wlej mleko kokosowe, pozostałą część produktu do pulpetów, liście limonki oraz trawę cytrynową. Całość gotuj do momentu zgęstnienia. Do sosu, który się wytworzy, przełóż pulpeciki. Gotowe danie serwuj posypane drobno posiekaną natką kolendry, razem z dowolnymi dodatkami. Zainspiruj się naszym przepisem.