Pulpety z kaszy w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (250 ml), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paseczki a wywar zachowaj. Cebule pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż połowę cebuli i połowę grzybów. Dodaj zawartość opakowania Knorr, 200 ml gorącej wody i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj jajko, posiekana natkę oraz mąkę (2 łyżki) i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże pulpety.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku rozgrzej olej i zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj resztę grzybów i smaż chwilę razem. Następnie dodaj płaską łyżkę mąki, wymieszaj i wlej wywar z grzybów. Całość zagotuj dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki – dodaj śmietanę.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Do grzybowego sosu wkładaj ostrożnie pulpety – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3-4 minut. Sos dopraw do smaku i podawaj posypane natka pietruszki.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tych pulpetów będzie chrupiący, wiejski chleb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kaszy w sosie grzybowymPulpety z kaszy w sosie grzybowym

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym to świetna propozycja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznych dań kuchni polskiej. Dodatek gęstego sosu sprawi, że potrawa nabierze aromatu i wyrazistości – o doskonałym smaku już nie wspominając!

Dla kogo?

Zdecydowanie dla wielbicieli kuchni roślinnej, ale przecież nie tylko – pulpety z kaszy w sosie powinny zasmakować każdemu bez wyjątku.

Na jaką okazję?

Potrawa idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a odgrzana kolejnego dnia będzie równie smaczna.

Czy wiesz, że?

Grzyby po ususzeniu powinno przechowywać się w szczelnych pojemnikach, aby nie straciły swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Najlepiej magazynować je w blaszanych, drewnianych, ewentualnie plastikowych opakowaniach.