Pulpety z kaszy w sosie grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (250 ml), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paseczki a wywar zachowaj. Cebule pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż połowę cebuli i połowę grzybów. Dodaj zawartość opakowania Knorr, 200 ml gorącej wody i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj jajko, posiekana natkę oraz mąkę (2 łyżki) i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże pulpety.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku rozgrzej olej i zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj resztę grzybów i smaż chwilę razem. Następnie dodaj płaską łyżkę mąki, wymieszaj i wlej wywar z grzybów. Całość zagotuj dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki – dodaj śmietanę.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Do grzybowego sosu wkładaj ostrożnie pulpety – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3-4 minut. Sos dopraw do smaku i podawaj posypane natka pietruszki.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tych pulpetów będzie chrupiący, wiejski chleb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kaszy w sosie grzybowymPulpety z kaszy w sosie grzybowym

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym to świetna propozycja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznych dań kuchni polskiej. Dodatek gęstego sosu sprawi, że potrawa nabierze aromatu i wyrazistości – o doskonałym smaku już nie wspominając!

Dla kogo?

Zdecydowanie dla wielbicieli kuchni roślinnej, ale przecież nie tylko – pulpety z kaszy w sosie powinny zasmakować każdemu bez wyjątku.

Na jaką okazję?

Potrawa idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a odgrzana kolejnego dnia będzie równie smaczna.

Czy wiesz, że?

Grzyby po ususzeniu powinno przechowywać się w szczelnych pojemnikach, aby nie straciły swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Najlepiej magazynować je w blaszanych, drewnianych, ewentualnie plastikowych opakowaniach.