Pulpety z kaszy w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (250 ml), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paseczki a wywar zachowaj. Cebule pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż połowę cebuli i połowę grzybów. Dodaj zawartość opakowania Knorr, 200 ml gorącej wody i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj jajko, posiekana natkę oraz mąkę (2 łyżki) i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże pulpety.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku rozgrzej olej i zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj resztę grzybów i smaż chwilę razem. Następnie dodaj płaską łyżkę mąki, wymieszaj i wlej wywar z grzybów. Całość zagotuj dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki – dodaj śmietanę.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Do grzybowego sosu wkładaj ostrożnie pulpety – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3-4 minut. Sos dopraw do smaku i podawaj posypane natka pietruszki.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tych pulpetów będzie chrupiący, wiejski chleb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kaszy w sosie grzybowymPulpety z kaszy w sosie grzybowym

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym to świetna propozycja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznych dań kuchni polskiej. Dodatek gęstego sosu sprawi, że potrawa nabierze aromatu i wyrazistości – o doskonałym smaku już nie wspominając!

Dla kogo?

Zdecydowanie dla wielbicieli kuchni roślinnej, ale przecież nie tylko – pulpety z kaszy w sosie powinny zasmakować każdemu bez wyjątku.

Na jaką okazję?

Potrawa idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a odgrzana kolejnego dnia będzie równie smaczna.

Czy wiesz, że?

Grzyby po ususzeniu powinno przechowywać się w szczelnych pojemnikach, aby nie straciły swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Najlepiej magazynować je w blaszanych, drewnianych, ewentualnie plastikowych opakowaniach.