Pulpety z kaszy w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (250 ml), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paseczki a wywar zachowaj. Cebule pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż połowę cebuli i połowę grzybów. Dodaj zawartość opakowania Knorr, 200 ml gorącej wody i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do kaszy dodaj jajko, posiekana natkę oraz mąkę (2 łyżki) i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże pulpety.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku rozgrzej olej i zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj resztę grzybów i smaż chwilę razem. Następnie dodaj płaską łyżkę mąki, wymieszaj i wlej wywar z grzybów. Całość zagotuj dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki – dodaj śmietanę.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Do grzybowego sosu wkładaj ostrożnie pulpety – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3-4 minut. Sos dopraw do smaku i podawaj posypane natka pietruszki.

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tych pulpetów będzie chrupiący, wiejski chleb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kaszy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kaszy w sosie grzybowymPulpety z kaszy w sosie grzybowym

Pulpety z kaszy w sosie grzybowym to świetna propozycja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznych dań kuchni polskiej. Dodatek gęstego sosu sprawi, że potrawa nabierze aromatu i wyrazistości – o doskonałym smaku już nie wspominając!

Dla kogo?

Zdecydowanie dla wielbicieli kuchni roślinnej, ale przecież nie tylko – pulpety z kaszy w sosie powinny zasmakować każdemu bez wyjątku.

Na jaką okazję?

Potrawa idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a odgrzana kolejnego dnia będzie równie smaczna.

Czy wiesz, że?

Grzyby po ususzeniu powinno przechowywać się w szczelnych pojemnikach, aby nie straciły swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Najlepiej magazynować je w blaszanych, drewnianych, ewentualnie plastikowych opakowaniach.