
Składniki
10 sztuk
2 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (250 ml), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paseczki a wywar zachowaj. Cebule pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.

Krok 2
W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż połowę cebuli i połowę grzybów. Dodaj zawartość opakowania Knorr, 200 ml gorącej wody i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.

Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj jajko, posiekana natkę oraz mąkę (2 łyżki) i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże pulpety.

Krok 4
W drugim garnku rozgrzej olej i zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj resztę grzybów i smaż chwilę razem. Następnie dodaj płaską łyżkę mąki, wymieszaj i wlej wywar z grzybów. Całość zagotuj dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki – dodaj śmietanę.

Krok 5
Do grzybowego sosu wkładaj ostrożnie pulpety – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3-4 minut. Sos dopraw do smaku i podawaj posypane natka pietruszki.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tych pulpetów będzie chrupiący, wiejski chleb.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z kaszy w sosie grzybowym
Pulpety z kaszy w sosie grzybowym to świetna propozycja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznych dań kuchni polskiej. Dodatek gęstego sosu sprawi, że potrawa nabierze aromatu i wyrazistości – o doskonałym smaku już nie wspominając!
Dla kogo?
Zdecydowanie dla wielbicieli kuchni roślinnej, ale przecież nie tylko – pulpety z kaszy w sosie powinny zasmakować każdemu bez wyjątku.
Na jaką okazję?
Potrawa idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a odgrzana kolejnego dnia będzie równie smaczna.
Czy wiesz, że?
Grzyby po ususzeniu powinno przechowywać się w szczelnych pojemnikach, aby nie straciły swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Najlepiej magazynować je w blaszanych, drewnianych, ewentualnie plastikowych opakowaniach.

































