Rybne pulpeciki z sosem tatarskim video przepis - zobacz na przepisy.pl pixel

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

70 gramów

80 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę zmiksuj za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub miksera. Dodaj łyżkę śmietany.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Dopraw według uznania solą oraz pieprzem, a także posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Masę rybną wymieszaj z jajkiem i formuj w zwilżonych dłoniach małe pulpety (możesz dodać 1 łyżkę bułki tartej jeśli uznasz że farsz jest zbyt rzadki).

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Ogórek, pieczarki, grzyby pokrój w drobną kostkę, dodaj do majonezu i dopraw solą, pieprzem i musztardą.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Gotowe pulpeciki układaj na sitku i gotuj na parze ok. 15 minut. Podawaj na talerzu z cząstką cytryny, sosem tatarskim i np. sałatką.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pulpety możesz również przygotować z śmietanowym sosem z pieczarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEORybne pulpeciki z sosem tatarskim - VIDEO

Szukasz ciekawego przepisu na rybne danie? Wypróbuj nasze sprawdzone rybne pulpeciki z sosem tatarskim. Przygotujesz je z białej ryby, może być to dorsz lub mintaj. Wystarczy zmielić ją w zwykłej maszynce do mięsa lub w standardowym mikserze z łyżką śmietany oraz połączyć z jajkiem. Ważne są również odpowiednie przyprawy, które nadadzą pulpetom charakteru. Do ryb szczególnie dobrze pasuje koperek i sok z cytryny, który podkręca smak potrawy. Pulpety gotować możesz na parze lub po prostu w garnku. Wspaniałe danie skomponujesz, jeśli pulpety podasz w towarzystwie ziemniaczanego puree i sosu tatarskiego. To charakterystyczny, lekko ostry i kwaskawy sos, który świetnie komponuje się z daniami rybnymi. Takie pulpety to świetny pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Pokochają go wszyscy domownicy, a znajomi, którym je zaserwujesz, będą pytać cię o przepis.