Pulpety z łososia i krewetek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

267 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 pęczek

50 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

10 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia posiekaj drobno lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, krewetki posiekaj drobno nożem.

Pulpety z łososia i krewetek - Krok 1

Krok 2

Imbir obierz i zetrzyj na tarce, a chilli, czosnek i kolendrę drobno posiekaj – i podziel te składniki na dwie części. Jedną porcję dodaj do ryby, a drugą zachowaj do sosu.

Pulpety z łososia i krewetek - Krok 2

Krok 3

Łososia połącz z krewetkami, chlebem tostowym pokrojonym w kostkę, przyprawami, jajkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie wszystko wymieszaj i uformuj małe kulki.

Pulpety z łososia i krewetek - Krok 3

Krok 4

Pulpety obtocz w mące, a następnie obsmaż na patelni na złoty kolor. Odłóż na bok.

Pulpety z łososia i krewetek - Krok 4

Krok 5

Na tej samej patelni podsmaż chilli i czosnek, a gdy się zarumieni, dodaj pomidory, Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr oraz imbir. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pulpety z łososia i krewetek - Krok 5

Krok 6

Do sosu na powrót włóż pulpety, dodaj posiekaną kolendrę. Wszystko razem gotuj przez 2- 3 minuty. Gotowe rybne kulki posyp posiekanymi orzeszkami nerkowca.

Pulpety z łososia i krewetek - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Pulpety z łososia i krewetek możesz podawać na białym ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z łososia i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z łososia i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z łososia i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z łososia i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z łososia i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z łososia i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z łososia i krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z łososia i krewetekPulpety z łososia i krewetek

Jeśli lubisz owoce morza, nie możesz przejść obok tego przepisu obojętnie. Pulpety z łososia i krewetek są bowiem daniem nie tylko wyjątkowo smacznym, ale również prostym w przygotowaniu. Surowy filet z łososia bez skóry oraz krewetki drobno posiekaj. Rybę możesz również zmielić w maszynce do mięsa. Obrany świeży korzeń imbiru zetrzyj na drobnych oczkach tarki, natomiast chili, ząbki czosnku i kolendrę posiekaj. Połowę składników dodaj do ryby, drugą natomiast zachowaj do sosu. Łososia i krewetki wymieszaj z pokrojonym w kostkę chlebem tostowym, jajkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Do całości dodaj również przyprawy. Wszystko wymieszaj i uformuj małe kulki. Obtocz je w mące – oprócz standardowo używanej, pszennej, sprawdzi się również kukurydziana. Podsmaż je na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Po przygotowaniu pulpetów pora na sos. Na tej samej patelni, na której smażyły się kotlety, podsmaż chili i czosnek, a kiedy ostatni z wymienionych zarumieni się, dodaj pomidory pelati, imbir oraz mieszankę przypraw. Kiedy całość się zagotuje, umieść w niej pulpety i dodaj posiekaną kolendrę. Danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z wybranymi dodatkami, np. ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym. Przed zaserwowaniem potrawy posyp ją drobno posiekanymi lub zmiażdżonymi w moździerzu orzechami nerkowca.