Puree z kalafiora i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

600 gramów

250 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki.

Krok 2

We wrzącej wodzie gotuj ziemniaki i kalafiora przez około 10 minut lub aż będą miękkie. Zmieszaj razem mleko i fix Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 3

Odcedź kalafiora i ziemniaki. Rozgnieć na puree i połącz z sosem carbonara. Zmieszaj z 2 łyżkami margaryny. Podawaj z pieczenią i posypką ze świeżego tymianku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj dodać do puree selera lub słodkiego ziemniaka. Tuż przed podaniem wymieszaj potrawę ze świeżo startym parmezanem.

4

Opinie o przepisie

  • Krystyna Kowalska

    Krystyna Kowalska , 29.07.2016

    a ja nie lubię żadnego puree, wolę całe ziemniaczki z koperkiem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Strychalska

    Magda Strychalska , 29.07.2016

    SUPER SĄ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Maria Gudel

    Karolina Maria Gudel , 29.07.2016

    ja do ziemniaków dodaję tylko mleko i sprasowany czosnek, smakuje znakomicie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z kalafiora i ziemniakówPuree z kalafiora i ziemniaków

Wykorzystaj smak popularnego włoskiego sosu i stwórz puree z kalafiora i ziemniaków a la carbonara. Tym daniem zrobisz wrażenie. Ugotuj je zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zaskoczyć bliskich i gości czymś niecodziennym. Twoją tajemnicą pozostanie, jak bardzo proste jest ono w wykonaniu. Aby puree było puszyste, delikatne i smakowało wspaniale jak włoska carbonara, dodaj do ugotowanych ziemniaków oraz kalafiora sos. Przyrządzisz go na bazie Fix Spaghetti Carbonara Knorr, który należy połączyć ze szklanką mleka. Na koniec wymieszaj puree z margaryną, aby jego konsystencja była jeszcze bardziej aksamitna. Możesz też odrobinę poeksperymentować i użyć trochę startego parmezanu, lub też dodać do ziemniaków oraz kalafiora również selera albo ziemniaka słodkiego. Danie podawaj na ciepło, posypane tymiankiem albo zieloną cebulką. Świetnie smakuje w towarzystwie pieczeni, a nawet steków.