Puree z kalafiora i ziemniaków

- Krok 1Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki.
- Krok 2We wrzącej wodzie gotuj ziemniaki i kalafiora przez około 10 minut lub aż będą miękkie. Zmieszaj razem mleko i fix Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Krok 3Odcedź kalafiora i ziemniaki. Rozgnieć na puree i połącz z sosem carbonara. Zmieszaj z 2 łyżkami margaryny. Podawaj z pieczenią i posypką ze świeżego tymianku.


Wykorzystaj smak popularnego włoskiego sosu i stwórz puree z kalafiora i ziemniaków a la carbonara. Tym daniem zrobisz wrażenie. Ugotuj je zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zaskoczyć bliskich i gości czymś niecodziennym. Twoją tajemnicą pozostanie, jak bardzo proste jest ono w wykonaniu. Aby puree było puszyste, delikatne i smakowało wspaniale jak włoska carbonara, dodaj do ugotowanych ziemniaków oraz kalafiora sos. Przyrządzisz go na bazie Fix Spaghetti Carbonara Knorr, który należy połączyć ze szklanką mleka. Na koniec wymieszaj puree z margaryną, aby jego konsystencja była jeszcze bardziej aksamitna. Możesz też odrobinę poeksperymentować i użyć trochę startego parmezanu, lub też dodać do ziemniaków oraz kalafiora również selera albo ziemniaka słodkiego. Danie podawaj na ciepło, posypane tymiankiem albo zieloną cebulką. Świetnie smakuje w towarzystwie pieczeni, a nawet steków.