Ziemniaki po amerykańsku - amerykańskie: pieczone | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki po amerykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 opakowania

0.5 pęczka

6 łyżek

1 opakowanie

12 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr.

Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - Krok 1

Krok 2

Każdego ziemniaka zawiń wraz z marynatą w folię aluminiową.

Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki piecz na grillu lub w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z śmietaną.

Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - Krok 4

Krok 5

Gdy ziemniaki się upieką i będą miękkie, odwiń ostrożnie folię z wierzchu. Następnie natnij ziemniaka nożem na krzyż. Palcami ściśnij ziemniaka w miejscu nacięcia, tak aby miąższ lekko wyszedł na zewnątrz.

Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - Krok 5

Krok 6

Na tak przygotowane ziemniaki nakładaj sos. Posyp szczypiorkiem.

Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki po amerykańsku Pieczone ziemniaki po amerykańsku

Jeśli szukasz prostego, a wspaniale wyglądającego dania, przepis na pieczone ziemniaki po amerykańsku nie może umknąć twojej uwadze. Niezwykle oryginalna propozycja podania sprawia, że każdy obiad zostanie na długo w pamięci twoich gości lub rodziny. Ziemniaczki pieczone stanowią świetną przekąskę, ale mogą również zostać podane jako dodatek do mięsa. Wystarczy naprawdę niewiele, aby znane wszystkim pieczone ziemniaki zyskały nową odsłonę. Ważne jest, aby ziemniaczki przed pieczeniem odpowiednio doprawić i upiec. Kawałek folii aluminiowej posłuży ci do wykonania „ubranek” dla twoich ziemniaczków – dzięki niej podczas pieczenia kartofli z przyprawami nie uleci ich aromat i wilgoć, a skórka będzie idealnie miękka. Kiedy już wyjmiesz ziemniaki z piekarnika, nie pozbywaj się całej folii. Zostaw ziemniaczki do połowy zawinięte w sreberku i tak też postaw je na talerzu. Po okraszeniu ich śmietanowym sosem z zieloną cebulką uzyskasz smakowicie wyglądający efekt.