Rolada drożdżowa z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 dekagramów

3 dekagramy

0.5 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

0.5 szklanki

1 kilogram

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W pierwszej kolejności mleko podgrzewamy na niedużym ogniu. Do podgrzanego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru oraz rozdrobnione drożdże. Całość dobrze mieszamy ze sobą, a później masę tą odkładamy.

Krok 2

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem. Do tego wbijamy jajka oraz dodajemy zrobiony wcześniej rozczyn. Do tego dodajemy również rozdrobnioną Kasię.

Krok 3

Wszystkie te składniki dobrze mieszamy ze sobą, a następnie ugniatamy na ciasto.

Krok 4

Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy, żeby wyrosło.

Krok 5

Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy ze środka gniazda nasionek.

Krok 6

Jabłka kroimy w małe kawałki.

Krok 7

Jabłka mieszamy z dżemem morelowym, a następnie smarujemy tym rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy na roladę. 

Krok 8

Formę smarujemy dokładnie tłuszczem i kładziemy zwiniętą roladę.

Krok 9

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada drożdżowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada drożdżowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada drożdżowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada drożdżowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada drożdżowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada drożdżowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada drożdżowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka biszkoptowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej