Rolada drożdżowa z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

245

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1

1 kilogram

0.5 szklanki

1 szczypta

3 dekagramy

2 sztuki

50 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W pierwszej kolejności mleko podgrzewamy na niedużym ogniu. Do podgrzanego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru oraz rozdrobnione drożdże. Całość dobrze mieszamy ze sobą, a później masę tą odkładamy.

Krok 2

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem. Do tego wbijamy jajka oraz dodajemy zrobiony wcześniej rozczyn. Do tego dodajemy również rozdrobnioną Kasię.

Krok 3

Wszystkie te składniki dobrze mieszamy ze sobą, a następnie ugniatamy na ciasto.

Krok 4

Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy, żeby wyrosło.

Krok 5

Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy ze środka gniazda nasionek.

Krok 6

Jabłka kroimy w małe kawałki.

Krok 7

Jabłka mieszamy z dżemem morelowym, a następnie smarujemy tym rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy na roladę. 

Krok 8

Formę smarujemy dokładnie tłuszczem i kładziemy zwiniętą roladę.

Krok 9

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również