Ryba na ostro po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba na ostro po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu delikatnie wymieszaj z oliwą i odstaw na bok, aby wystygnął.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj sól, przyprawę Cajun Knorr oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Seler, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę, chili, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, delikatnie obtocz w sosie Worcester, a następnie w mące z przyprawą Cajun Knorr. Rybę obsmaż na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, seler, paprykę, dodaj chili oraz połowę czosnku. Całość smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj starte pomidory i tymianek. Sos gotuj 5 minut, aż zmniejszy objętość o połowę. Do sosu przełóż rybę. Duś jeszcze 10 minut, dopraw do smaku sosami Worcester i Tabasco oraz solą.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Na innej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pozostały czosnek, dodaj natkę pietruszki i makaron. Całość zamieszaj energicznie kilka razy. Porcję makaronu nałóż na talerz i podawaj z kawałkami ryby obficie polanymi sosem.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryba idealnie smakuje także z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba na ostro po kreolskuRyba na ostro po kreolsku

Ryby odgrywają istotną rolę w żywieniu i są częścią zbilansowanej diety. Choć dla niektórych delikatne w smaku mięso jest atutem, innym może kojarzyć się z tym, co mało wyraziste. Jak temu zapobiec? Dobierz odpowiednie przyprawy! Jeśli szukasz pomysłu na danie z rybą w roli głównej, sięgnij po przepis na rybę na ostro po kreolsku! Z dodatkiem papryczki chili i sosu Tabasco nie ma mowy o nudzie!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Co powiesz na delikatne, białe mięso z dorsza, a to wszystko w towarzystwie pikantnych składników? Takie połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe!

Na jaką okazję?

Ryba na ostro po kreolsku to danie popisowe! Jako gospodarz zabłyśniesz nim wśród rodziny lub znajomych.

Czy wiesz, że?

Kupując filety dorsza, należy zwrócić uwagę na ich powierzchnię. Świeża ryba powinna być błyszcząca (z jak najmniejszą porowatością) i odznaczać się charakterystycznym zapachem wody morskiej.

Dla urozmaicenia:

Ryba smakuje równie dobrze podana z ryżem.