Ryba na ostro po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba na ostro po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu delikatnie wymieszaj z oliwą i odstaw na bok, aby wystygnął.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj sól, przyprawę Cajun Knorr oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Seler, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę, chili, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, delikatnie obtocz w sosie Worcester, a następnie w mące z przyprawą Cajun Knorr. Rybę obsmaż na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, seler, paprykę, dodaj chili oraz połowę czosnku. Całość smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj starte pomidory i tymianek. Sos gotuj 5 minut, aż zmniejszy objętość o połowę. Do sosu przełóż rybę. Duś jeszcze 10 minut, dopraw do smaku sosami Worcester i Tabasco oraz solą.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Na innej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pozostały czosnek, dodaj natkę pietruszki i makaron. Całość zamieszaj energicznie kilka razy. Porcję makaronu nałóż na talerz i podawaj z kawałkami ryby obficie polanymi sosem.

Ryba na ostro po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryba idealnie smakuje także z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba na ostro po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba na ostro po kreolskuRyba na ostro po kreolsku

Ryby odgrywają istotną rolę w żywieniu i są częścią zbilansowanej diety. Choć dla niektórych delikatne w smaku mięso jest atutem, innym może kojarzyć się z tym, co mało wyraziste. Jak temu zapobiec? Dobierz odpowiednie przyprawy! Jeśli szukasz pomysłu na danie z rybą w roli głównej, sięgnij po przepis na rybę na ostro po kreolsku! Z dodatkiem papryczki chili i sosu Tabasco nie ma mowy o nudzie!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Co powiesz na delikatne, białe mięso z dorsza, a to wszystko w towarzystwie pikantnych składników? Takie połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe!

Na jaką okazję?

Ryba na ostro po kreolsku to danie popisowe! Jako gospodarz zabłyśniesz nim wśród rodziny lub znajomych.

Czy wiesz, że?

Kupując filety dorsza, należy zwrócić uwagę na ich powierzchnię. Świeża ryba powinna być błyszcząca (z jak najmniejszą porowatością) i odznaczać się charakterystycznym zapachem wody morskiej.

Dla urozmaicenia:

Ryba smakuje równie dobrze podana z ryżem.