
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
3 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
500 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
1 łyżka
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu delikatnie wymieszaj z oliwą i odstaw na bok, aby wystygnął.

Krok 2
Wymieszaj sól, przyprawę Cajun Knorr oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Seler, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę, chili, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Krok 3
Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, delikatnie obtocz w sosie Worcester, a następnie w mące z przyprawą Cajun Knorr. Rybę obsmaż na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, seler, paprykę, dodaj chili oraz połowę czosnku. Całość smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj starte pomidory i tymianek. Sos gotuj 5 minut, aż zmniejszy objętość o połowę. Do sosu przełóż rybę. Duś jeszcze 10 minut, dopraw do smaku sosami Worcester i Tabasco oraz solą.

Krok 4
Na innej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pozostały czosnek, dodaj natkę pietruszki i makaron. Całość zamieszaj energicznie kilka razy. Porcję makaronu nałóż na talerz i podawaj z kawałkami ryby obficie polanymi sosem.


Dobra rada:
Ryba idealnie smakuje także z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba na ostro po kreolsku
Ryby odgrywają istotną rolę w żywieniu i są częścią zbilansowanej diety. Choć dla niektórych delikatne w smaku mięso jest atutem, innym może kojarzyć się z tym, co mało wyraziste. Jak temu zapobiec? Dobierz odpowiednie przyprawy! Jeśli szukasz pomysłu na danie z rybą w roli głównej, sięgnij po przepis na rybę na ostro po kreolsku! Z dodatkiem papryczki chili i sosu Tabasco nie ma mowy o nudzie!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb. Co powiesz na delikatne, białe mięso z dorsza, a to wszystko w towarzystwie pikantnych składników? Takie połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe!
Na jaką okazję?
Ryba na ostro po kreolsku to danie popisowe! Jako gospodarz zabłyśniesz nim wśród rodziny lub znajomych.
Czy wiesz, że?
Kupując filety dorsza, należy zwrócić uwagę na ich powierzchnię. Świeża ryba powinna być błyszcząca (z jak najmniejszą porowatością) i odznaczać się charakterystycznym zapachem wody morskiej.
Dla urozmaicenia:
Ryba smakuje równie dobrze podana z ryżem.