Ryba po grecku w cieście philo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

152

720 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1902 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

100 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, pora pokrój w pół plastry, a cebulę pokrój w piórka.

Ryba po grecku w cieście philo  - Krok 1

Krok 2

Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki, oprósz Delikatem warzywnym wymieszanym z otartą skórką z cytryny. Rybę odstaw na około 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie oprósz w mące i obmaż na patelni na rozgrzanej Ramie z obu stron. Obsmażoną rybę przełóż na talerz i odstaw na bok - nie musi być dosmażona.

Ryba po grecku w cieście philo  - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na kolejnej porcji Ramy obsmaż posiekany czosnek, cebulę, pora i resztę warzyw. Smaż przez około 5 minut mieszając a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy, dolej około pół szklanki wody. Wszystko razem smaż jeszcze około 10 minut ciągle mieszając. Gdy warzywa będą już miękkie, dopraw je do smaku cukrem, Delikatem warzywnym i pieprzem. Zestaw z ognia i wystudź.

Ryba po grecku w cieście philo  - Krok 3

Krok 4

Płaty ciasta philo pokrój na 15 cm kwadraty, posmaruj Ramą na środku, następnie na każdy płat ciasta połóż kawałek ryby na nią nałóż porcję farszu i zwiń całość ściśle formując paczuszki.

Ryba po grecku w cieście philo  - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowana rybę włóż do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10- 15 minut

Ryba po grecku w cieście philo  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynowania ryby możesz dodać trochę świeżego tymianku lub oregano.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż

    super pomysł. ..zapewne spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku w cieście philo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku w cieście philo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku w cieście philo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku w cieście philo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku w cieście philo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku w cieście philo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku w cieście philo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po grecku w cieście philo Ryba po grecku w cieście philo

Ryba po grecku to dla wielu danie kojarzące się z Wigilią lub innymi ważnymi uroczystościami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w wyjątkowo efektownym wydaniu. Na początek zaopatrz się w filety białej ryby – sprawdzi się mintaj, sandacz czy dorsz. Pokrojone na mniejsze kawałki zamarynuj na krótki czas w mieszance przyprawy uniwersalnej i startej skórki cytrynowej. Pamiętaj o tym, aby owoc wcześniej sparzyć wrzątkiem. Następnie obtocz filety w mące i delikatnie podsmaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Do tego dania przygotuj również warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki, por pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka. Po podsmażeniu i wystudzeniu wymienionych składników, zawiń je wraz z rybim mięsem w kwadratowe płaty gotowego ciasta philo i zapiecz w piekarniku przez sugerowany w przepisie czas. Wierzch każdego z kwadratów możesz dodatkowo posmarować cienką warstwą roztrzepanego jajka. Gotowe danie podasz nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale również na codzienny obiad.