Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem
łatwe
217 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
2.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem. Odstaw na 10 minut.

Krok 2
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 3
Do jogurtu dodaj starty czosnek, sok z cytryny, ogórki i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i odstaw sos do lodówki na 15 minut.

Krok 4
Ciasto ziemniaczane nakładaj porcjami na średnio rozgrzany olej i smaż placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Krok 5
Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 6
Na gotowe packi nakładaj wędzonego łososia. Podawaj z sosem tzatziki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem
Placuszki ziemniaczane podawane z wędzonym na zimno łososiem i śmietaną, a często także z odrobiną kawioru, to danie bardzo popularne w kuchni rosyjskiej. Dzięki dodatkowi wędzonej ryby zwykłe placki ziemniaczane nabierają wykwintnego charakteru. Do tego przepisu wkradła się jeszcze jedna kuchnia europejska – śmietanę zastąpiliśmy sosem na bazie jogurtu, tartego świeżego ogórka i ziół (w tym przypadku jest to koperek, który doskonale pasuje do wędzonej ryby) czyli tzatikami, znanym greckim dipem serwowanym zwykle do grillowanych warzyw i mięs. Połączenie ciepłych chrupiących placków, słonego łososia i odświeżającego, kremowego sosu, to uczta dla podniebienia. Jeśli zaserwujesz taką przystawkę zyskasz przychylność najwytrawniejszych smakoszy. Zrobienie placków ułatwi ci Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Sukces kulinarny gwarantowany, i to w ekspresowym tempie.


































