
Składniki
4 sztuki
0.5 sztuki
15 dekagramów
20 dekagramów
2 łyżki
0.5 szklanki
5 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę jabłka, jajka i selera. Wyłóż salaterkę liśćmi umytej sałaty i ułóż na nich warstwowo pokrojone jabłka, jajka oraz seler.

Krok 2
Wymieszaj sos sałatkowy Knorr ze śmietaną, majonezem i przegotowaną wodą. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Krok 3
Posiekaj orzechy, a rodzynki sparz. Posyp wierzch sałatki przygotowanymi orzechami i rodzynkami. Sałatkę jajeczną z jabłkami możesz podawać do mięs i makaronu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jajeczna z jabłkami
Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu świąteczną sałatkę? Wersja jajeczna z jabłkami może stanowić dobrą alternatywę dla klasycznych jajek faszerowanych i z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jajka posiekaj lub pokrój w ćwiartki, a jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj sałatę masłową, rukolę lub roszponkę – jeśli chcesz, możesz także stworzyć ich mieszankę. Smak przygotowanej przekąski warto wzbogacić, dodając nieco pokrojonej w kostkę wędliny, tłustego białego twarogu (podziel go na drobne kawałki) lub sera feta. Oprócz wymienionych w przepisie składników dorzuć również makaron w formie muszelek. Dodaj również sos czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy (ten drugi będzie nieco delikatniejszy w smaku). Wsyp do naczynia trochę ulubionych bakalii, np. orzechów włoskich i migdałów. Ze smakiem jajek i jabłek idealnie skomponuje się także por oraz marchewka. Gotowe danie podawaj w głębokiej misce jako przekąskę, najlepiej razem ze świeżym pieczywem. Zainspiruj się tym przepisem na sałatkę jajeczną z jabłkami.







































