
Składniki
400 gramów
100 gramów
4 sztuki
4 sztuki
3 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraczki odcedź i pokrój w kostkę, jajka ugotuj na twardo, pokrój w kostkę.
Krok 2
Cebulę odsącz i pokrój w kostkę, tak samo pokrój ogórka.
Krok 3
W misce wymieszaj Knorr Sos z wodą i olejem.
Krok 4
Połącz ze sobą pokrojone składniki, wymieszaj, podlej sosem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Podawaj w temperaturze pokojowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraczków konserwowych
Sałatka, którą możesz przygotować z warzyw konserwowych, to dobra propozycja na sezon jesienno-zimowy, kiedy dostęp do świeżych jarzyn jest dość ograniczony. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować konserwowych buraczków, ogórków oraz cebulek. Jeśli chcesz, aby smak sałatki był bardziej wyrazisty, możesz także użyć ogórków kiszonych. Powinny się w niej znaleźć również gotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w niewielką kostkę. Aby jajka dobrze się obierały, zaraz po ugotowaniu włóż je na chwilę do lodowatej wody – dzięki temu skorupka będzie łatwo odchodzić. Buraczki, ogórki oraz cebulki wyjmij z zalewy i pokrój. Przełóż pokrojone warzywa i jajka do jednej miski, dokładnie wymieszaj i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki połączy ze sobą dressing, który wykonasz z błyskawicznego sosu sałatkowego, oleju i wody. Gotową sałatkę podawaj w temperaturze pokojowej, udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj sałatkę z buraczków konserwowych z naszego przepisu.