Sałatka z chorizo i makaronem: z pomidorami i rukolą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z makaronem penne i chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 opakowania

100 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

4 łyżki

50 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wcześniej według wskazówek na opakowaniu i wystudź. Chorizo pokrój w półplastry, wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika tak, aby kiełbaski zrobiły się chrupkie i wytopiły nadmiar tłuszczu.

Sałatka z makaronem penne i chorizo - Krok 1

Krok 2

Oliwki czarne i zielone przekrój na pół, posiekaj kapary, pomidory suszone pokrój w paseczki, świeże pomidory przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w 1 cm grubości kostkę, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplastry, orzeszki pinii upraż na złoty kolor na patelni.

Sałatka z makaronem penne i chorizo - Krok 2

Krok 3

W misce pomieszaj musztardę, ocet jabłkowy, olej z pomidorów suszonych oraz dresing sałatkowy.

Sałatka z makaronem penne i chorizo - Krok 3

Krok 4

W powstałym sosie umieść ugotowany makaron, kiełbasę oliwki, awokado, kapary, rukolę, orzeszki pinii, pomidory świeże i suszone. Dodaj tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej miski.

Sałatka z makaronem penne i chorizo - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Smak sałatki można wzmocnić dodając do niej posiekaną papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makaronem penne i chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z makaronem penne i chorizoSałatka z makaronem penne i chorizo

Sałatka z makaronem penne i chorizo to świetny sposób na szybki obiad albo drugie śniadanie. Ilość i różnorodność składników potrzebnych do jej przygotowania sprawia, że łączy się w niej wiele smaków i konsystencji, a całość współgra ze sobą bardzo dobrze. Zacznij od ugotowania makaronu, który musi wystygnąć, zanim połączysz go z pozostałymi składnikami, czyli m.in.: awokado, oliwkami, kaparami, suszonymi oraz świeżymi pomidorami i rukolą. Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsusz w piekarniku, dzięki czemu stanie się chrupiąca. W dużej misce przygotuj sos typu włoskiego, z dodatkiem octu jabłkowego i musztardy, a następnie połącz z nim wszystkie pozostałe składniki, razem ze schłodzonym makaronem. Do sałatki dodaj także uprażone orzeszki pinii albo pestki słonecznika oraz płatki parmezanu lub innego twardego sera, np. peccorino. Tego typu sery są dość pikantne, wystarczy więc ich niewielka ilość, by nadać potrawie wyrazistości. Zobacz, jak przygotować sałatkę z makaronem penne i chorizo.