
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
150 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki i czosnek, wyciśnij sok z cytryny , ogórki pokrój w plastry, paprykę w cienkie paseczki a cebulę w półplastry.

Krok 2
W misce połącz sok z cytryny kilka łyżek soku z kiszonych ogórków, oliwę, musztardę miód i natkę pietruszki. W powstałym sosie wymieszaj czerwoną cebulę ogórki i paprykę.


Dobra rada:
Kiszonki to źródło kwasu mlekowego który jest naturalnym priobiotylkiem, ogórki podobnie jak czerwona papryka są bogate w witaminę C. Miód, cebula i czosnek mają działanie bakteriostatyczne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ogórków kiszonych
Ogórki kiszone cieszą się ogromną popularnością. Wiele osób twierdzi, że nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Istnieją jednak składniki, które doskonale wzbogacają ten wyrazisty smak. Z przyjemnością meldujemy, że sałatka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy należy do tych receptur, które prędko nie wychodzą z mody.
Dla kogo? Sałatka z ogórków kiszonych uratuje każdego kucharza, któremu zabrakło czasu na duże zakupy. Do jej zrobienia wystarczą łatwo dostępne produkty, zazwyczaj pojawiające się w kuchennych zapasach.
Na jaką okazję? Znakomicie komponuje się z daniami obiadowymi. Sałatka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Można potraktować ją również jako mniejszą przekąskę lub pomysł na kolację.
Czy wiesz, że? Ogórek zaliczany jest do rodziny roślin dyniowatych. Jego kuzynami są między innymi melony i kiwano.
Dla urozmaicenia: Sałatka z ogórków kiszonych i cebuli stanie się jeszcze bardziej kolorowa, jeśli dodacie do niej pomidorki koktajlowe.