Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów | Przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

na sposób włoski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

6 sztuk

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę obierz, umyj i ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Stwórz ziołowy, włoski sos mieszając zawartość sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą z pomidorów.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w paski, oliwki oraz kulki sera na połówki.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Do miski przełóż fasolkę oraz pokrojone dodatki. Dodaj przygotowany sos, listki bazylii i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tej włoskiej sałatki jako dodatek możesz podać włoskie paluszki grissini.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolką szparagową i pomidoramiSałatka z fasolką szparagową i pomidorami

Słyszysz włoska kuchnia – myślisz pizza, spaghetti, tiramisu. Jednakże wśród włoskich kulinarnych specjałów znajdziesz również całe bogactwo smaków ukrytych w daniach warzywnych. W sezonie letnim warto wykorzystać fasolkę szparagową by stworzyć wyborną włoską sałatkę. Wystarczy tylko kilkanaście minut, żeby rozkoszować się kuchnią słonecznej Italii we własnym domu. Fasolkę szparagową znajdziesz na każdym targu warzywnym, a także w marketach. Do przygotowania tej sałatki wybierz odmianę zieloną. Wykorzystaj również kilka innych produktów kojarzonych z południową kuchnią: suszone pomidory, małe kulki mozzarelli oraz czarne oliwki. Niezwykły smak sałatki wzbogacisz łącząc te składniki z sosem na bazie włoskiego sosu Knorr oraz z listkami aromatycznej bazylii. Podawaj z dodatkiem świeżej ciabatty lub włoskich paluszków chlebowych grissini. Pycha!