Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

5 sztuk

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę. Podduś na patelni na wywarze warzywnym. Dodaj pozbawione skóry filety z dorsza, które następnie zalej winem. Dopraw solą i pieprzem. Gdy płyn się zagotuje zestaw z ognia i przykryj folią aluminiową. Odstaw, a w międzyczasie przygotuj risotto.

Krok 2

Zeszklij drugą cebulkę na łyżce oliwy. Nie pozwól jej zbrązowieć. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią sie przeźroczyste. Wlej wino i pozwól by alkohol wyparował. Następnie sukcesywnie podlewaj porcjami gorącego bulionu (przygotowanego z kostki wg przepisu na opakowaniu). Dodawaj kolejną filiżankę dopiero po wchłonięciu całego płynu, do momentu aż ryż stanie się al dente. Pod koniec gotowania wmieszaj rozprowadzony w rosole szafran.

Krok 3

Filety podawaj przełożone warstwą ryżu i skropione zredukowanym octem balsamicznym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej