Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
4 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę. Podduś na patelni na wywarze warzywnym. Dodaj pozbawione skóry filety z dorsza, które następnie zalej winem. Dopraw solą i pieprzem. Gdy płyn się zagotuje zestaw z ognia i przykryj folią aluminiową. Odstaw, a w międzyczasie przygotuj risotto.
Krok 2
Zeszklij drugą cebulkę na łyżce oliwy. Nie pozwól jej zbrązowieć. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią sie przeźroczyste. Wlej wino i pozwól by alkohol wyparował. Następnie sukcesywnie podlewaj porcjami gorącego bulionu (przygotowanego z kostki wg przepisu na opakowaniu). Dodawaj kolejną filiżankę dopiero po wchłonięciu całego płynu, do momentu aż ryż stanie się al dente. Pod koniec gotowania wmieszaj rozprowadzony w rosole szafran.
Krok 3
Filety podawaj przełożone warstwą ryżu i skropione zredukowanym octem balsamicznym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej