Sandwich z pstrąga i risotto po mediolańsku
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
4 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę. Podduś na patelni na wywarze warzywnym. Dodaj pozbawione skóry filety z dorsza, które następnie zalej winem. Dopraw solą i pieprzem. Gdy płyn się zagotuje zestaw z ognia i przykryj folią aluminiową. Odstaw, a w międzyczasie przygotuj risotto.
Krok 2
Zeszklij drugą cebulkę na łyżce oliwy. Nie pozwól jej zbrązowieć. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią sie przeźroczyste. Wlej wino i pozwól by alkohol wyparował. Następnie sukcesywnie podlewaj porcjami gorącego bulionu (przygotowanego z kostki wg przepisu na opakowaniu). Dodawaj kolejną filiżankę dopiero po wchłonięciu całego płynu, do momentu aż ryż stanie się al dente. Pod koniec gotowania wmieszaj rozprowadzony w rosole szafran.
Krok 3
Filety podawaj przełożone warstwą ryżu i skropione zredukowanym octem balsamicznym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej