Shoarma z kurczakiem, serem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Shoarma z kurczakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

80 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

120 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso obierz z błon, podziel na mniejsze części i pokrój w paski. Następnie wrzuć do miski i wymieszaj z olejem oraz przyprawą do gyrosa Knorr.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz z suchych części i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść z resztek ziemi, a następnie podziel na plastry o równej grubości.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć najpierw mięso, a po chwili warzywa. Wszystkie składniki smaż, często mieszając tak długo, aż cały płyn wyparuje, a mięso stanie się złociste i miękkie.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 3

Krok 4

W osobnym naczyniu przygotuj sos do shoarmy: wymieszaj przeciśnięty ząbek czosnku z majonezem, jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso z warzywami przesyp na talerz i od razu posyp startym serem. Podawaj oddzielnie z sosem czosnkowym oraz dowolnymi dodatkami np. chlebkiem pita, ryżem lub świeżo usmażonymi frytkami.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym dodatkiem do dania będzie również prosta surówka z kapusty, pomidorków, ogórka oraz czerwonej cebuli polana przygotowanym do mięsa sosem czosnkowym.

1

Opinie o przepisie

  • ca7976f952d10e93d0a3aa9dd38e8c 12b7fe7364a8dbfae78e15ecd80e2c

    ca7976f952d10e93d0a3aa9dd38e8c 12b7fe7364a8dbfae78e15ecd80e2c , 16.02.2021

    BARDZO DOBRE!!!!! nie jadlem w zyciu lepszego ;* 10/10

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shoarma z kurczakiem i serem Shoarma z kurczakiem i serem

Shoarma to bliskowschodnie danie, które z pewnością kojarzysz – jeśli nie z podróży, to z polskich barów typu street food. Jest poniekąd odpowiednikiem tureckiego kebaba. Pewnie zastanawiasz się, jak zrobić tę potrawę, by smakowała dokładnie tak, jak na Bliskim Wchodzie? Wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu, który dokładnie opisuje przygotowanie dania krok po kroku. Od razu uspokajamy – do zrobienia shoarmy zapiekanej z serem nie potrzebujesz pionowego rożna – wystarczy zwykła patelnia!

Dla kogo?

Shoarma z kurczaka to przepis dla miłośników bliskowschodnich dań ceniących sobie wyrazisty smak i bogaty aromat. Przypadnie do gustu także osobom szukającym pomysłów na szybkie, proste i oryginalne potrawy.

Na jaką okazję?

Trzeba przyznać, że shoarma to przepis, który można wykorzystać niemal zawsze – zarówno w porze obiadowej, na lunch, kolację, jak i podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Shoarma w klasycznej, bliskowschodniej wersji, podawana jest w chlebku typu pita. Nieodłącznym dodatkiem do mięsa są świeże warzywa oraz pikantne lub łagodne sosy.

Dla urozmaicenia:

Klasyczna shoarma z kurczakiem i serem świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej sałatki oraz domowych frytek, które warto podać na osobnym talerzu. Ależ to smaczne!