Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

1690 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

742 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

0.125 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę o boku 2x2 cm. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą a następnie posyp mieszanką pokrojone mięso i wymieszaj.

Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita - Krok 1

Krok 2

Chlebki opiecz na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor, poczekaj aż napęcznieją. Każdy z chlebków natnij z boku tak, aby powstała kieszonka.

Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso usmaż na złoty kolor, dopraw do smaku.

Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita - Krok 4

Krok 5

Kapustę pokrój w cienkie paski. Majonez połącz z jogurtem, dodaj czosnek, sok z cytryny oraz pokrojoną kolendrę. Dopraw do smaku, połącz z kapusta i wymieszaj.

Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita - Krok 5

Krok 6

Opieczone chlebki rozchyl ostrożnie, włóż porcję sałatki oraz usmażonego mięsa. Podawaj na ciepło.

Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita - Krok 6
17

Opinie o przepisie

  • Marcelina Gandera

    Marcelina Gandera

    Ja podgrzalam chlebki na samym końcu. szybko się studzą. bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Sankiewicz

    Krzysztof Sankiewicz

    Kiedyś lubiłem , teraz nie kupuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Palczewski

    Tadeusz Palczewski

    Jeśli jest to kurczak, to choćby był z rożna i w picie z oryginalnymi przyprawami, to i tak nie będzie to shoarma. Nazwa zobowiązuje. Shoarma to potrawa z jagnięcia. Kropka. Wszystko inne to oszustwo. Mam dość kebabów z kurczaka, oranżad o smaku malinowym i innych bzdur. Autorom życzę, aby zamówili sobie w restauracji np. kotlet schabowy i przyniesiono im jajecznicę tłumacząc, że to schabowy z jajek. Nie możecie po prostu nazwać tej potrawy np. pierś kurczaka z rożna w picie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bednarska

    Anna Bednarska

    zjadło by się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabryś

    Michał Gabryś

    a o pysznych polskich potrawach nie słyszeliście? Ja jestem w trakcie uczenia pewnej Chinki robienia polskiego suszi, pysznego tatara :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Maciejewski

    Tadeusz Maciejewski

    Palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Morys

    Bolesław Morys

    No jok to w chlebku pita to musi być dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    Dobrze, ze kulinarny Bo "zwykly od "l"alif=a, alfa itd...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Malicki

    Jacek Malicki

    Bardzo proszę podobno Arabowie bardzo gościnni są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriel Dudek

    Gabriel Dudek

    I..bigos i flaczki i na 10 do kościółka..taaa typowo zasciankowe zapotrzebowanie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Elka, co Cię interesuje? Mięsa, przekąski, sałatki? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elka Stochmal

    Elka Stochmal

    Dobrze poprosze inne jeszcze przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pados Ocelot

    Pados Ocelot

    Nie ma to jak Polskie Ziemniaki Polski Schabowy i Polsaka Salatka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzes Walczak

    Grzes Walczak

    fakt trzeba sie przyzwyczajac do nowej kuchni narodowej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Elka, dodaj trochę mniej pieprzu dla łagodniejszego smaku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elka Stochmal

    Elka Stochmal

    Dla mnie za ostre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Mio

    Krzysiek Mio

    a później cba

    Odpowiedz Odpowiedz

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pitaShoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita

Shoarma wywodzi się z kuchni arabskiej i w oryginale jest to mięso baranie lub jagnięce. W wersji polskiej wykorzystamy kurczaka. Kuchnia arabska charakteryzuje się dużą ilością baraniny i jagnięciny, u nas na większości stołów króluje kurczak. Shoarmę zazwyczaj przygotowuje się, nadziewając mięso na rożen, który obraca się nad grillem. Mięso się ścina stopniowo. W tym przepisie usmaż mięso zwyczajnie na patelni - smak będzie podobny, bo najwięcej zależy od marynaty z przypraw, którymi nasycone jest to danie. Tak przyrządzony kurczak smakuje najlepiej w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Łatwo zrobisz go, łącząc jogurt, łyżkę majonezu i czosnek. Możesz dosypać trochę świeżych ziół. Kurczaka w kawałkach włóż razem z sałatą do chlebka pita. Jest przepyszny i nie musisz go sama piec - kupisz go w sklepie i wystarczy, że podpieczesz lekko na patelni, żeby danie było ciepłe. Składniki polej sosem czosnkowym i podawaj na gorąco.