
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
80 mililitrów
3 łyżki
2 łyżki
120 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso obierz z błon, podziel na mniejsze części i pokrój w paski. Następnie wrzuć do miski i wymieszaj z olejem oraz przyprawą do gyrosa Knorr.

Krok 2
Cebulę obierz z suchych części i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść z resztek ziemi, a następnie podziel na plastry o równej grubości.

Krok 3
Na patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć najpierw mięso, a po chwili warzywa. Wszystkie składniki smaż, często mieszając tak długo, aż cały płyn wyparuje, a mięso stanie się złociste i miękkie.

Krok 4
W osobnym naczyniu przygotuj sos do shoarmy: wymieszaj przeciśnięty ząbek czosnku z majonezem, jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Gotowe mięso z warzywami przesyp na talerz i od razu posyp startym serem. Podawaj oddzielnie z sosem czosnkowym oraz dowolnymi dodatkami np. chlebkiem pita, ryżem lub świeżo usmażonymi frytkami.


Dobra rada:
Dobrym dodatkiem do dania będzie również prosta surówka z kapusty, pomidorków, ogórka oraz czerwonej cebuli polana przygotowanym do mięsa sosem czosnkowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Shoarma z kurczakiem i serem
Shoarma to bliskowschodnie danie, które z pewnością kojarzysz – jeśli nie z podróży, to z polskich barów typu street food. Jest poniekąd odpowiednikiem tureckiego kebaba. Pewnie zastanawiasz się, jak zrobić tę potrawę, by smakowała dokładnie tak, jak na Bliskim Wchodzie? Wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu, który dokładnie opisuje przygotowanie dania krok po kroku. Od razu uspokajamy – do zrobienia shoarmy zapiekanej z serem nie potrzebujesz pionowego rożna – wystarczy zwykła patelnia!
Dla kogo?
Shoarma z kurczaka to przepis dla miłośników bliskowschodnich dań ceniących sobie wyrazisty smak i bogaty aromat. Przypadnie do gustu także osobom szukającym pomysłów na szybkie, proste i oryginalne potrawy.
Na jaką okazję?
Trzeba przyznać, że shoarma to przepis, który można wykorzystać niemal zawsze – zarówno w porze obiadowej, na lunch, kolację, jak i podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Shoarma w klasycznej, bliskowschodniej wersji, podawana jest w chlebku typu pita. Nieodłącznym dodatkiem do mięsa są świeże warzywa oraz pikantne lub łagodne sosy.
Dla urozmaicenia:
Klasyczna shoarma z kurczakiem i serem świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej sałatki oraz domowych frytek, które warto podać na osobnym talerzu. Ależ to smaczne!