Słoneczny jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.75 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 kilogramy

0.75 szklanki

2 opakowania

2 opakowania

2 łyżki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2

Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy, aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.

Krok 3

Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju.

Krok 4

Mieszamy, a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor około 30 minut w 180 stopniach.

Krok 5

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwilę rozparzamy pod przykryciem (około 15 minut).

Krok 6

Wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 7

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, by napęczniała, a następnie wlewamy do niej około ¼ szklanki wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy.

Krok 8

Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać, bo szybko sztywnieje).

Krok 9

Bitą śmietanę ubijamy na mleku według przepisu na opakowaniu (można dać odrobinę mleka mniej).

Krok 10

Wlewamy do niej gęstniejącą, ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy (ja czasem jeszcze ścieram do niej trochę białej czekolady).

Krok 11

Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową, a na nią bitą śmietanę.

Krok 12

Dekorujemy startą białą czekoladą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słoneczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słoneczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słoneczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słoneczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słoneczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słoneczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słoneczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej