Stek pieprzowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek pieprzowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, opłucz i podziel na 4 porcje - steki.

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę oraz posiekany czosnek i rozmaryn.

Krok 3

Zanurz w marynacie steki. Miseczkę przykryj folią i wstaw na 1 godzinę do lodówki, aby mięso zamarynowało się.

Krok 4

Po tym czasie wyjmij mięso, obetrzyj z nadmiaru marynaty i obtocz dolną i górną stronę każdego ze steków w pokruszonym pieprzu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Krok 5

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż wszystkie steki z obu stron. Następnie przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Dopiekaj kilka minut, w zależności od stopnia wysmażenia, jaki lubisz – krwisty, półkrwisty lub wysmażony. Podawaj z risotto lub puree i sosem, na przykład z sosem do pieczeni z cebulką Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek pieprzowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek pieprzowyStek pieprzowy

Przygotuj stek pieprzowy, jeśli planujesz uroczysty obiad albo po prostu masz ochotę na mięsne danie. Jak go przyrządzić? Polędwicę wołową oczyść, umyj i pokrój w poprzek włókien. W miseczce wymieszaj przyprawę do wieprzowiny z oliwą i musztardą, dodaj posiekany czosnek i dopraw mieszankę rozmarynem. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce – mięso nabierze wówczas pełni smaku. Następnie wyjmij steki i obtocz w pokruszonym czarnym pieprzu (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, sięgnij po mniej wyrazisty pieprz zielony). Na koniec podsmaż kawałki mięsa na patelni, po czym włóż do piekarnika. Czas pieczenia zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć: krwiste czy wypieczone. Tak przyrządzone steki są nie tylko soczyste, ale i świetnie się prezentują, ponieważ swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają panierce z pieprzu. Serwuj je z purée ziemniaczanym, sosem do pieczeni oraz świeżymi warzywami. Przyrządź stek pieprzowy według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu.