Stek wołowy z puree z ziemniaków i kalafiora

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1.2 kilograma

500 gramów

1 szklanka

320 gramów

4 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowanego kalafiora połącz z ugotowanymi wcześniej ziemniakami i rozgniataj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, dodając w międzyczasie mleko, Florę ProActiv o smaku masła (8 łyżeczek) i gałkę muszkatołową.

Stek wołowy z puree z ziemniaków i kalafiora - Krok 1

Krok 2

Przyprawioną wg uznania porcję mięsa przyrządź na patelni grillowej. Przed podaniem ułóż na wierzchu łyżeczkę Flory ProActiv o smaku masła (4 łyżeczki).

Stek wołowy z puree z ziemniaków i kalafiora - Krok 2

Krok 3

Umytą i poszarpaną sałatę polej odrobiną oliwy z dodatkiem przeciśniętego czosnku.

Stek wołowy z puree z ziemniaków i kalafiora - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy B2, witaminy B12, witaminy C, witaminy E, witaminy B6, niacyny, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv o smaku masła

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv o smaku masła

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej