Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

purée selerowe:

2 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwice oczyść z błon, pokrój na około 4 – 5 cm grubości steki. Oprósz je solą i pieprzem, wokół ich brzegów zawiń plastry boczku. Boczek zabezpiecz dratwa kuchenną lub wykałaczkami aby nie spadł z mięsa podczas pieczenia. Mięso posmaruj od góry Ramą. Podsmaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut, powtórz to samo ze spodnią częścią mięsa. Gotowe odstaw na bok.

Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą Ramę. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Przesmaż posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.

Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - Krok 2

Krok 3

Do kielicha blendera dodaj okrojony ze skóry chleb tostowy, natkę pietruszki oraz orzechy pistacji. Całość dokładnie zmiksuj. Do powstałego, zielonego chlebka dodaj usmażony czosnek i szalotkę oraz pozostały tłuszcz. Dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - Krok 3

Krok 4

Powstałą panierkę nałóż na obsmażone steki. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10–15 minut w zależności od tego, jak mocno wysmażone mięso lubisz.

Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - Krok 4

Krok 5

Przygotuj purée selerowe. Selera i ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - Krok 5

Krok 6

Ugotowane warzywa przetrzyj przez drobne sito, połącz z Ramą, śmietaną i oliwą truflową. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do gotowego purée możesz dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.

3

Opinie o przepisie

  • Ewa Lipiec

    Ewa Lipiec

    Przepis dobrze wysmarzony na soczysty stek ??? Hahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Lipiec

    Ewa Lipiec

    To wyjdzie kompletna zelowa, podeszwa od butow po smarzeniu I pieczeniu w piekarniku do 15 min hahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Iwonin

    Tomasz Iwonin

    na soczystego to nie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowymStek z polędwicy wołowej z puree ziemniaczano-selerowym

Masz ochotę na prawdziwy stek? Nie musisz wybierać się do restauracji! Z tym przepisem przygotujesz go w swojej kuchni. Każdy można przygotować na trzech poziomach smażenia - półkrwisty, krwisty i dobrze wysmażony. Wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada i od dzisiaj smaż steki na własnej patelni. Stek z polędwicy wołowej musi być przygotowany z dobrego gatunkowo mięsa - od tego zależy sukces całego dania. Polędwicę pokrój na grube kawałki i owiń cienkimi plastrami boczku. Podsmaż na patelni z każdej strony, ale tylko przez kilka chwil i ostaw na bok, żeby przygotować panierkę steku. Zrobisz ją, miksując w blenderze podsmażoną cebulę, czosnek, chleb tostowy, orzechy i olej. Taka kompozycja smaków sprawi, że twojego dania pozazdrości ci sam szef kuchni. Panierkę połóż na stekach i wstaw do piekarnika. Przygotuj ziemniaczane puree z dodatkiem selera, który będzie miłą niespodzianką dla podniebienia. Podawaj potrawę na gorąco.