Stir-fry z piersią z kaczki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

marynata:

2 łyżki

100 mililitrów

20 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

stir-fry:

400 gramów

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

100 mililitrów

1 pęczek

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek. Przygotuj marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki na marynatę.

Stir-fry z piersią z kaczki  - Krok 1

Krok 2

Pierś z kaczki pokrój w cienkie paseczki, połącz z marynatą i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, osusz papierową ręcznikiem i oprósz w mące ziemniaczanej.

Stir-fry z piersią z kaczki  - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub wooku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Stir-fry z piersią z kaczki  - Krok 3

Krok 4

Wrzuć piersi z kaczki smaż chwilę na dużym ogniu cały czas mieszają mięso. Obsmażone mięso przełóż na bok. Na tej samej patelni na pozostałym tłuszczy obsmaż posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, orzechy, marchew pokrojoną w słupki oraz grzyby pokrojone na mniejsze kawałki.

Stir-fry z piersią z kaczki  - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem smaż chwilę, po czym podlej pozostałą marynatą i sosem Honsiu. Dodaj na powrót mięso, pokrojoną w kawałki kapustę oraz kiełki. Wszystko razem smaż chwile cały czas mieszając. Potrawę podawaj posypaną posiekaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w dłuższe kawałki. Gotową potrawę podawaj z ryżem i posypaną białym sezamem.

Stir-fry z piersią z kaczki  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie uda Ci się kupić kapusty bok choy, możesz ją zastąpić kapustą pekińską.

3

Opinie o przepisie

  • Barbara Urbańska

    Barbara Urbańska

    Za dużo trudnodostępnych, a jak już, to pewnie drogich, składników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Depta

    Jacek Depta

    Wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc

    mmmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stir-fry z piersią z kaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stir-fry z piersią z kaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stir-fry z piersią z kaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stir-fry z piersią z kaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stir-fry z piersią z kaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stir-fry z piersią z kaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stir-fry z piersią z kaczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stir-fry z piersią z kaczki Stir-fry z piersią z kaczki

Stir-fry z piersią z kaczki to popularne danie chińskie, które jest doskonale znane na całym świecie. Aby skosztować wspaniałej kuchni orientu wcale nie musisz wychodzić z domu. Samodzielnie przygotujesz cudnie wyglądające i apatyczne danie, które na stałe zagości w waszym domowym menu. Stir fry to wywodząca się z Chin technika przygotowywania dań, która polega na smażeniu warzyw i innych składników na mocno rozgrzanym ogniu. Najlepszy efekt uzyskać można używając woka, ale jeśli nie masz go w domu, z powodzeniem wykorzystasz głęboką patelnię. Warzywa przygotowane w ten sposób zachowują swoje walory smakowe, są kruche i mają intensywne kolory. Jest to nie bez znaczenia dla efektu finalnego. Ważne jest, aby pokrojoną w cząstki pierś kaczki wcześniej zamarynować w zalewie przygotowanej z zaproponowanych przypraw. Skróci to czas obróbki termicznej i pozwoli zachować idealny smak mięsa.