Szybka tarta z mięsem

Autor: jobi jobi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

5 łyżek

2 szczypty

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik 210st., Czas pieczenia ok. 20min. Formę wysmarować masłem, ułożyć na niej płaty ciasta ew. docinając do kształtu.

Krok 2

Pora pokroić w krążki i podsmażyć chwilę na maśle, doprawić gałką muszkatołową.

Krok 3

Mięso wysmarować sosem czosnkowym i ułożyć na cieście, w wolnych miejscach ułożyć pora i pomidorki.

Krok 4

Wymieszać jajko z 1 łyżką sosu czosnkowego i wylać na tartę. Można polać również sosem Knorr.

Krok 5

Wyciąć z ciasta paseczki ok. 0,5cm i ułożyć je na tarcie w formie kratki.

Krok 6

Jak się zarumieni ciasto, naciąć mięso nożykiem i sprawdzić, czy już jest gotowe.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej