Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

60

506 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

843 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1938 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

300 gramów

500 gramów

120 gramów

5 sztuk

1 łyżka

12 łyżek

krem śmietankowy:

5 szklanek

4 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

1 opakowanie

galaretka:

1 szklanka

2 opakowania

5 opakowań

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej ucierać

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 1

Krok 2

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną. Wyrobić ciasto , podzielić na dwie części, zafoliować i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 2

Krok 3

3 szklanki śmietany wlać do garnka, dodać cukier i przekrojoną laskę wanilii. Wszystko zagotować i odstawić do schłodzenia.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlać pozostałe 2 szklanki śmietany, wsypać ziele angielskie i zaparzyć tak, aby wydobyć z przyprawy cały aromat.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 4

Krok 5

Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany z wanilią.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 5

Krok 6

Śmietanę przecedzić przez sito, aby usunąć przyprawę i uzyskać sam napar.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 6

Krok 7

Ugotować galaretkę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce (grube oczka) tak aby zakryć całą powierzchnię formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 min.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 7

Krok 8

Aromatyzowaną zielem angielskim śmietanę ubić i połączyć z ostudzoną śmietaną z żelatyną, tak aby uzyskała ona puszystość i lekkość. Wykładać ją na ostudzone ciasto.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 8

Krok 9

Udekorować truskawkami i nadać błyszczącego wykończenia lekko ściętą i schłodzoną galaretką.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 9
32

Opinie o przepisie

  • Anna Hysa

    Anna Hysa , 17.05.2018

    w przepisie za duzo kakao, ciasto 0podzielilam go na 2 czesci, wykorzystalam jedna. ciasto wyszlo bardzo twarde, ponadto smietana aromatyzowana zielem nie chciala sie ubic, wszystko uratowala zelatyna. Ciasto lepiej wyglada niz smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pabiś

    Iwona Pabiś , 23.08.2016

    Jaka to ma być śmietana

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ligia Sutyniec

    Ligia Sutyniec , 09.06.2016

    czy z tej porcji wychodzą dwie tarty ? bo widzę ciasto ścierane na dwa spody...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kkkkkkk

    Justyna Kkkkkkk , 12.05.2016

    Śmietana 30% ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 12.05.2016

    Do przepisu wkradł się błąd. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy 5 szklanek śmietany. Przepis już poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Gelczuk

    Irena Gelczuk , 05.05.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Roma

    Roma Roma , 04.05.2016

    Dawaj jutro na kawe z tarta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Foksińska

    Teresa Foksińska , 04.05.2016

    Czekam na rodzime truskaweczki i wtedy będzie się działo!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Dumała

    Bogdan Dumała , 04.05.2016

    Oczywista ziele poza tortem. Jako nuta na...boku stołu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Borys

    Ewa Borys , 04.05.2016

    Kasia Łapińska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka , 04.05.2016

    Mmm...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kluska

    Bozena Kluska , 04.05.2016

    Opis wykonania jest doniczego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Nowotarska

    Zosia Nowotarska , 04.05.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Dana

    Dana Dana , 04.05.2016

    Solone jadłam ale z zielem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Domaszewicz

    Zofia Domaszewicz , 04.05.2016

    Napewno pycha a ile kalorii ,masakra B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gruszyńska

    Halina Gruszyńska , 04.05.2016

    Z nutą ziela angielskiego?? Dziwne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Lach

    Władysław Lach , 04.05.2016

    Mniam..mniam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Nowopolska

    Aurelia Nowopolska , 04.05.2016

    Ewa Ty mnie nie kuś,wiesz że nie mogę jeść słodyczy-pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stępień

    Agnieszka Stępień , 04.05.2016

    Albo żel albo galaretka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Halik

    Ewa Halik , 04.05.2016

    A co to tak sie BŁYSZCZY?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kołakowska

    Ewa Kołakowska , 04.05.2016

    Nie lubię słodyczy. Prawda?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Stary

    Dorota Stary , 04.05.2016

    doliczylam się. Ach te smartfony☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Stary

    Dorota Stary , 04.05.2016

    Ja też dołączyłem się 5 szklanek☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Włodzimierz Płomiński

    Wiktor Włodzimierz Płomiński , 04.05.2016

    Najsmaczniejsza jest posypana z czuciem oczywiście pieprzem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Stefan

    Stefan Stefan , 04.05.2016

    Tarta w panierce kotleta schabowego. ...mmmm pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dadok

    Anna Dadok , 04.05.2016

    Marzena wypiekasz te wszystkie pyszności?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Zacharek

    Mirka Zacharek , 04.05.2016

    truskawki i ziela FUJ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Tobiszewska

    Danuta Tobiszewska , 04.05.2016

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina , 04.05.2016

    Smacznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej