Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

60

501 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

843 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1938 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

500 gramów

120 gramów

5 sztuk

1 łyżka

12 łyżek

krem śmietankowy:

5 szklanek

4 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

1 opakowanie

galaretka:

1 szklanka

2 opakowania

5 opakowań

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej ucierać

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 1

Krok 2

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną. Wyrobić ciasto , podzielić na dwie części, zafoliować i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 2

Krok 3

3 szklanki śmietany wlać do garnka, dodać cukier i przekrojoną laskę wanilii. Wszystko zagotować i odstawić do schłodzenia.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlać pozostałe 2 szklanki śmietany, wsypać ziele angielskie i zaparzyć tak, aby wydobyć z przyprawy cały aromat.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 4

Krok 5

Do miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę dodać do lekko ostudzonej śmietany z wanilią.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 5

Krok 6

Śmietanę przecedzić przez sito, aby usunąć przyprawę i uzyskać sam napar.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 6

Krok 7

Ugotować galaretkę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce (grube oczka) tak aby zakryć całą powierzchnię formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 min.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 7

Krok 8

Aromatyzowaną zielem angielskim śmietanę ubić i połączyć z ostudzoną śmietaną z żelatyną, tak aby uzyskała ona puszystość i lekkość. Wykładać ją na ostudzone ciasto.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 8

Krok 9

Udekorować truskawkami i nadać błyszczącego wykończenia lekko ściętą i schłodzoną galaretką.

Tarta na czekoladowym spodzie z nutą ziela angielskiego     - Krok 9
32

Opinie o przepisie

  • Anna Hysa

    Anna Hysa

    w przepisie za duzo kakao, ciasto 0podzielilam go na 2 czesci, wykorzystalam jedna. ciasto wyszlo bardzo twarde, ponadto smietana aromatyzowana zielem nie chciala sie ubic, wszystko uratowala zelatyna. Ciasto lepiej wyglada niz smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pabiś

    Iwona Pabiś

    Jaka to ma być śmietana

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ligia Sutyniec

    Ligia Sutyniec

    czy z tej porcji wychodzą dwie tarty ? bo widzę ciasto ścierane na dwa spody...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kkkkkkk

    Justyna Kkkkkkk

    Śmietana 30% ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Do przepisu wkradł się błąd. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy 5 szklanek śmietany. Przepis już poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Gelczuk

    Irena Gelczuk

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Roma

    Roma Roma

    Dawaj jutro na kawe z tarta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Foksińska

    Teresa Foksińska

    Czekam na rodzime truskaweczki i wtedy będzie się działo!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Dumała

    Bogdan Dumała

    Oczywista ziele poza tortem. Jako nuta na...boku stołu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Borys

    Ewa Borys

    Kasia Łapińska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka

    Mmm...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kluska

    Bozena Kluska

    Opis wykonania jest doniczego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Nowotarska

    Zosia Nowotarska

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Dana

    Dana Dana

    Solone jadłam ale z zielem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Domaszewicz

    Zofia Domaszewicz

    Napewno pycha a ile kalorii ,masakra B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gruszyńska

    Halina Gruszyńska

    Z nutą ziela angielskiego?? Dziwne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Lach

    Władysław Lach

    Mniam..mniam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Nowopolska

    Aurelia Nowopolska

    Ewa Ty mnie nie kuś,wiesz że nie mogę jeść słodyczy-pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stępień

    Agnieszka Stępień

    Albo żel albo galaretka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Halik

    Ewa Halik

    A co to tak sie BŁYSZCZY?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kołakowska

    Ewa Kołakowska

    Nie lubię słodyczy. Prawda?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Stary

    Dorota Stary

    doliczylam się. Ach te smartfony☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Stary

    Dorota Stary

    Ja też dołączyłem się 5 szklanek☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Włodzimierz Płomiński

    Wiktor Włodzimierz Płomiński

    Najsmaczniejsza jest posypana z czuciem oczywiście pieprzem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Stefan

    Stefan Stefan

    Tarta w panierce kotleta schabowego. ...mmmm pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dadok

    Anna Dadok

    Marzena wypiekasz te wszystkie pyszności?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Zacharek

    Mirka Zacharek

    truskawki i ziela FUJ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Tobiszewska

    Danuta Tobiszewska

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina

    Smacznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej