Tarta rabarbarowa z kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

1.5 szklanki

0.75 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

kruszonka:

1 szklanka

0.75 szklanki

1 opakowanie

0.5 opakowania

ponadto:

1 kilogram

3 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię wcześniej wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i wymieszać. Kasię dodać do mąki, posiekać nożem z mąką i cukrem.

Krok 2

Do 1/2 szklanki letniej wody dodać żółtko i 'rozbełtać" razem z wodą, dodać do mąki. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, musi powstać sztywna bryłka ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub kaszką manną.

Krok 4

Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Na wałek nawinąć ciasto i wyłożyć na blachę, obciąć rogi. Można wyłożyć na spód fasolę, aby podczas pieczenia za bardzo nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C na górę i na dół i piec 15 minut, ciasto musi się trochę ściąć.

Krok 5

Kruszonka: mąkę przesiać, dodać cukier, Kasię, zagnieść jak na ciasto, schłodzić w lodówce.

Krok 6

Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać cukrami waniliowymi, wierzch posypać kruszonką. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika na tą samą temperaturę i piec 20 - 30 minut, trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta rabarbarowa z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta rabarbarowa z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta rabarbarowa z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta rabarbarowa z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta rabarbarowa z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta rabarbarowa z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta rabarbarowa z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta cytrynowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej