Tarta rabarbarowa z kruszonką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

0.75 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

kruszonka:

3 opakowania

ponadto:

1 opakowanie

1 kilogram

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię wcześniej wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i wymieszać. Kasię dodać do mąki, posiekać nożem z mąką i cukrem.

Krok 2

Do 1/2 szklanki letniej wody dodać żółtko i 'rozbełtać" razem z wodą, dodać do mąki. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, musi powstać sztywna bryłka ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub kaszką manną.

Krok 4

Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Na wałek nawinąć ciasto i wyłożyć na blachę, obciąć rogi. Można wyłożyć na spód fasolę, aby podczas pieczenia za bardzo nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C na górę i na dół i piec 15 minut, ciasto musi się trochę ściąć.

Krok 5

Kruszonka: mąkę przesiać, dodać cukier, Kasię, zagnieść jak na ciasto, schłodzić w lodówce.

Krok 6

Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać cukrami waniliowymi, wierzch posypać kruszonką. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika na tą samą temperaturę i piec 20 - 30 minut, trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej