Tarta z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

0.75 szklanki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojoną Kasię i zagnieść. Dodać cukier, całe jajko i żółtko z drugiego (białko zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta) oraz proszek do pieczenia i śmietanę.

Krok 2

Zagnieść ciasto i wstawić zawinięte w folię spożywczą na ok. 15 min do zamrażarki.

Krok 3

Jabłka obrać, pokroić w talarki. Ciasto podzielić. Zostawć ok. 1/3.

Krok 4

Pozostałą część rozwałkować i przenieść do blaszki. Nakłuć widelcem.

Krok 5

Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać je cukrem i cynamonem-wg uznania.

Krok 6

Rozwałkować pozostałą część ciasta, wyciąć paseczki ok. 2 cm i ułożyć kratkę. Wierzch posmarować białkiem.

Krok 7

Można posypać grubym cukrem. Piec ok. 35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z jabłkamiTarta z jabłkami

Szukasz sposobu na wykorzystanie jabłek? Zrób tartę – popularny francuski deser, który przyjął się także w Polsce. Do wypieku najbardziej pasują kwaskowate gatunki jabłek, takie jak antonówki albo szare renety. Przygotowanie tarty zacznij od wyrobienia kruchego ciasta. W czasie, w którym będzie schładzało się w zamrażarce, obierz jabłka i pokrój je np. na talarki. Wypiek będzie równie smaczny, kiedy zamiast jabłek użyjesz gruszek albo połączysz owoce ze sobą. Dobrym pomysłem jest też połączenie ich z rodzynkami i orzechami włoskimi. Typowe dla tart są układane na wierzchu kratki z ciasta. Dlatego, zanim wyłożysz nim formę, oddziel część ciasta, którą użyjesz później. Tuż przed włożeniem do piekarnika, rozwałkuj ją, potnij na paski (najlepiej, by nie były zbyt szerokie) i ułóż z nich wzór. Na koniec posyp całość cynamonem lub inną korzenną przyprawą. Tarta dobrze smakuje serwowana na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany. Porcje ozdób polewą czekoladową albo karmelem ze szczyptą soli.