Tarta z czerwonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

80 gramów

składniki do nadzienia tarty:

0.25 sztuki

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

0.5 opakowania

3 łyżki

składniki na sałatkę:

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj. Kapustę poszatkuj. Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1cm. Jogurt wymieszaj z rodzynkami, migdałami, jajkami (4szt) i Garam Masala Knorr.

Krok 2

Wypłucz ziarna prosa, następnie zalej 80g wody i 80g mleka. Ugotuj powoli aż wchłonie płyn i będzie miękka. Następnie lekko ostudź, połącz z jajkiem i mąką z ciecierzycy. Dodaj Harissę Knorr i pietruszkę. Wyrabiaj na ciasto i wyłóż nim formę do tarty z papierem do pieczenia.

Krok 3

Jabłka z kapustą podsmaż. Połącz z rodzynkami, migdałami i wyłóż nadzieniem dno tarty. Zalej mieszanką jajek z jogurtem. Piecz w 190 stopniach przez 30-40 minut

Krok 4

W tym czasie przygotuj sałatkę.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny do miski. Dodaj trzy łyżki oliwy oraz sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.

Krok 6

Rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj sałatkę i podawaj z tartą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj tarty na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z czerwonej kapusty  Tarta z czerwonej kapusty

Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko. Latem stają się wyjątkowo popularne, kiedy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców. Jeśli szukacie ciekawego połączenia smaków, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, przygotujcie tartę z czerwonej kapusty. Aromatyczne ciasto, połączone z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych będzie wyjątkową pozycją w Waszym menu, która zagości w nim na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla miłośników tart, a także osób, które szukają ciekawych inspiracji, pozwalających odmienić codzienne menu obiadowe.

Na jaką okazję?

Tarta z czerwonej kapusty jest idealną propozycją na lunch oraz kolację. Doskonale sprawdzi się również jako danie główne podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Proso afrykańskie ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być spożywane w postaci kaszki, a po zmieleniu tworzy aromatyczną mąkę do wypieku chleba. Potrawom nadaje lekko orzechowego smaku.

Dla urozmaicenia:

Tartę z czerwonej kapusty możesz spożywać na gorąco lub na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.