
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
80 gramów
składniki do nadzienia tarty:
0.25 sztuki
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
0.5 opakowania
3 łyżki
składniki na sałatkę:
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę pietruszki posiekaj. Kapustę poszatkuj. Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1cm. Jogurt wymieszaj z rodzynkami, migdałami, jajkami (4szt) i Garam Masala Knorr.
Krok 2
Wypłucz ziarna prosa, następnie zalej 80g wody i 80g mleka. Ugotuj powoli aż wchłonie płyn i będzie miękka. Następnie lekko ostudź, połącz z jajkiem i mąką z ciecierzycy. Dodaj Harissę Knorr i pietruszkę. Wyrabiaj na ciasto i wyłóż nim formę do tarty z papierem do pieczenia.
Krok 3
Jabłka z kapustą podsmaż. Połącz z rodzynkami, migdałami i wyłóż nadzieniem dno tarty. Zalej mieszanką jajek z jogurtem. Piecz w 190 stopniach przez 30-40 minut
Krok 4
W tym czasie przygotuj sałatkę.
Krok 5
Wyciśnij sok z cytryny do miski. Dodaj trzy łyżki oliwy oraz sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.
Krok 6
Rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj sałatkę i podawaj z tartą.

Dobra rada:
Spróbuj tarty na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z czerwonej kapusty
Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko. Latem stają się wyjątkowo popularne, kiedy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców. Jeśli szukacie ciekawego połączenia smaków, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, przygotujcie tartę z czerwonej kapusty. Aromatyczne ciasto, połączone z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych będzie wyjątkową pozycją w Waszym menu, która zagości w nim na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników tart, a także osób, które szukają ciekawych inspiracji, pozwalających odmienić codzienne menu obiadowe.
Na jaką okazję?
Tarta z czerwonej kapusty jest idealną propozycją na lunch oraz kolację. Doskonale sprawdzi się również jako danie główne podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Proso afrykańskie ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być spożywane w postaci kaszki, a po zmieleniu tworzy aromatyczną mąkę do wypieku chleba. Potrawom nadaje lekko orzechowego smaku.
Dla urozmaicenia:
Tartę z czerwonej kapusty możesz spożywać na gorąco lub na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.