Tarta z owocami i mascarpone

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

100 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 łyżka

nadzienie:

500 gramów

5 łyżek

1 łyżeczka

0.5 szklanki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i szybko zagniatamy.

Krok 2

Zawijamy w folię i wstawiamy na min. pół godz. do lodówki (możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc).

Krok 3

Po tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm.

Krok 4

Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty (u mnie 26 cm), przyciskając, aby dokładnie przywarło do formy.

Krok 5

Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta.

Krok 6

Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki.

Krok 7

Pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu studzimy.

Krok 8

Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.

Krok 9

Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Kremem wykładamy spód tarty i dekorujemy owocami. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z owocami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z owocami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z owocami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z owocami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z owocami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z owocami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z owocami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krówka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej