Tarta z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

konfitura:

0.5 kilograma

0.75 kilograma

1

ciasto:

300 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

krem:

1 opakowanie

1 sztuka

20 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przebieramy truskawki. Kilkanaście z nich, wyjątkowej urody i w miarę równej wielkości odkładamy do dekoracji. Pozostałe po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 2, 3 części. Na patelnię wlewamy wodę (tak, by przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda z cukrem zagotuje się, wrzucamy truskawki i cukier. Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy sok z cytryny wg uznania.

Krok 2

Przygotowujemy ciasto: Na przesianą mąkę z cukrem pudrem i solą strugamy schłodzoną Kasię. Siekamy nożem, a pozostające grubsze kawałki Kasi rozcieramy między omączonymi palcami. Dodajemy jajko wymieszane z wodą i zagniatamy ciasto, starając się zrobić to jak najkrócej. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.

Krok 3

Formę do tarty (może to być zwykła tortownica) smarujemy Kasią. Wylepiamy ciastem (krojonym w plasterki – bo tak jest najłatwiej). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 20 min., ale generalnie do momentu kiedy stanie się ładnie złote na całej powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu, ciasto wyjmujemy z formy.

Krok 4

Nasza szybka konfitura z truskawek powinna być już gotowa do zdjęcia z ognia. Odstawiamy ją do ostudzenia.

Krok 5

Przygotowujemy krem: Do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie. Dodajemy sok z cytryny (ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę cytrynową. Wkładamy do lodówki.

Krok 6

Gdy usmażone truskawki nie są już gorące, a zaledwie ciepłe, smarujemy nimi upieczony placek dość cienką warstwą. Czekamy, aż całość będzie miała temperaturę pokojową. Na warstwę konfitury kładziemy warstwę przygotowanego kremu, a na nim układamy wybrane wcześniej truskawki przekrojone na połówki. Można je osypać cukrem pudrem i udekorować dodatkowo drobnymi listkami mięty lub melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto biedronka
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z truskawkamiTarta z truskawkami

Tarta to ciasto, które przyrządza się na różne sposoby, bo pasuje do niej wiele kremów i gatunków owoców. Wersja z truskawkami i masą z serka mascarpone to wypiek smaczny i elegancki. Jest odpowiedni do podania jako deser także na uroczystym obiedzie. Zanim włożysz do piekarnika formę z kruchym ciastem, ponakłuwaj je gęsto widelcem. Dzięki temu nie rozrośnie się podczas pieczenia, a na powierzchni nie pojawią się wybrzuszenia. W międzyczasie zrób z truskawek konfiturę, którą posmarujesz spód. Możesz z powodzeniem użyć innych owoców np. malin albo borówek, także mrożonych. Odłóż część z nich do dekoracji. Jeśli chcesz zmienić smak kremu, dodaj do mascarpone roztopioną białą czekoladę. Pamiętaj jednak, żeby w tym przypadku nie używać już cukru. Do ciasta pasuje również serek homogenizowany np. waniliowy. Gotową tartę posyp płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi albo startą na grubych oczkach czekoladą. Na koniec udekoruj całość świeżą miętą. Podawaj z mini-bezami lub drobnymi owocami. Smacznego!