Tort cytrynowo-kakaowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt 1:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

biszkopt 2:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

masa:

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 łyżeczki

poncz:

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT JASNY: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Krok 2

Wylać do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 170 st.C przez około 40 minut.

Krok 3

BISZKOPT CIEMNY: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao po czym dokładnie wymieszać.

Krok 4

Wylać do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 170 st.C przez około 40 minut.

Krok 5

MASA CYTRYNOWA i KAKAOWA: Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę. Utrzeć Kasię, po czym, nie przerywając ucierania po trochę dodawać masę jajeczną. Całości podzielić na dwie części i dodać do niej kakao - dokładnie wymieszać. Do reszty dodać kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać.

Krok 6

PONCZ: Do szklanki zimnej wody dodać aromat cytrynowy i kwasek cytrynowy po czym dokładnie wymieszać.

Krok 7

Wystudzone biszkopty przeciąć wzdłuż. Zostawić trochę okruchów z biszkoptów. Na spód położyć ciemny biszkopt i nasączyć go ponczem i posmarować masą cytrynową. Następnie położyć jasny biszkopt, nasączyć go i posmarować masą kakaową. Potem znów dać ciemny biszkopt, nasączyć go i posmarować masą cytrynową i na wierzch położyć jasny biszkopt, nasączyć go i posmarować kakaową masą. Wierzch udekorować według uznania. Boki obsypać okruchami z biszkoptu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort cytrynowo-kakaowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort cytrynowo-kakaowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort cytrynowo-kakaowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort cytrynowo-kakaowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort cytrynowo-kakaowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort cytrynowo-kakaowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort cytrynowo-kakaowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej