Tort z fasoli

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

225

366 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1620 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

krem:

0.25 szklanki

0.25 szklanki

1 szklanka

100 gramów

dodatkowo:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę opłukać, odsączyć na sicie i zblendować z jajkami. Masę przelać do miski, dodać śmietanę, kakao (bezglutenowe), cukier puder i proszek do pieczenia (bezglutenowy). Wszystko razem wymieszać.

Tort z fasoli - Krok 1

Krok 2

Dwie tortownice o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i rozlać na dnie dwóch tortownic. Piec około 25 minut w 180 st.C. Wystudzić.

Tort z fasoli - Krok 2

Krok 3

Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. Ciągle ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierać.

Tort z fasoli - Krok 3

Krok 4

Blaty ciasta wyjąć z foremek i usunąć papier do pieczenia. Jeden blat włożyć ponownie do tortownicy i posmarować cienko marmoladą.

Tort z fasoli - Krok 4

Krok 5

Na marmoladę wyłożyć krem, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć.

Tort z fasoli - Krok 5

Krok 6

Ciasto wyjąć z formy, wierzch posmarować marmoladą i udekorować winogronami. Przechowywać w lodówce.

Tort z fasoli - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

5

Opinie o przepisie

  • Zuzanna. dudek

    Zuzanna. dudek

    super deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Babilas

    Barbara Babilas

    A czy nie można w jednej tortownicy i przeciąć po upieczeniu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Top

    Ala Top

    Nie tym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Oraczewska

    Halinka Oraczewska

    Ala - czyli mozemy sie tego spodziewać w sobote..?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Top

    Ala Top

    ten przepis był w ostatniej Tinie z 9 listopada

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z fasoliTort z fasoli

Jeśli chcesz przygotować pyszny, oryginalny deser, ale nie masz zbyt wiele czasu, to tort z fasoli będzie doskonałym rozwiązaniem. Jego przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, a fasola jako główny składnik urozmaici smak wypieku. Górna i dolna warstwa tortu to ciemne ciasto, w którym wyczuwa się delikatny smak zblendowanej białej fasoli konserwowej i kakao. Środek to kremowa biała masa. Poszczególne poziomy tortu przedziel warstwą kwaśnej marmolady – dzięki temu deser będzie miał intensywniejszy smak. Tort z fasoli nie tylko doskonale smakuje, ale też dobrze wygląda. Biały środek stanowi przeciwwagę dla ciemnej góry i dołu. Winogrona do dekoracji możesz zastąpić czerwoną porzeczką lub malinami. Jeśli natomiast chcesz nadać tortowi innego charakteru, użyj do dekoracji orzechów włoskich. Deser z powodzeniem możesz serwować do popołudniowej kawy, ale też podczas rodzinnych uroczystości. To świetna alternatywa dla klasycznych słodkich tortów. Wydrukuj listę niezbędnych zakupów i do dzieła!