Kaszubski tort z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszubski tort z fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
426 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

5 sztuk

25 dekagramów

5 dekagramów

20 dekagramów

lukier:

25 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 1

Krok 2

Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 3

Krok 4

Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 4

Krok 5

Utrzyj białko z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 5

Krok 6

Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku lub koncentrat z buraków).

Kaszubski tort z fasoli - Krok 6

Krok 7

Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Pietrzyk

    Mateusz Pietrzyk , 07.02.2017

    piękny. Ale. TYLKO BIGOS POLSKA KAPUSTA CZAJNAAAAA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej