• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania główneDania Roberta MakłowiczaDobrze przyprawioneDania mączneDietyJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizze
      PrzystawkiSałatkiSmażenie bez pryskaniaSosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupyPlacki ziemniaczaneKebab
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyCiasteczka owsianeMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Okazje
      GrillSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      ŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie dania
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze Dania
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalna
      Kuchnia polskaKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Dania Roberta Makłowicza
    • Diety
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Kasza jaglanaDobrze przyprawioneSałatki
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta bezglutenowe
  • Tort z fasoli

Tort z fasoli

Autor: MojeCiasto
Tort z fasoli
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 8 osób8
  • 25 minut
  • 180 °C
  • dwie tortownice
  • Przelicznik miar i wag
154Oceń przepis jako pierwszy
205
4
WYDRUKUJ
872 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
2476 osób zapisało
Listonic
Składniki
    ciasto
  • puszka białej fasoli konserwowej
    400 g
  • proszek do pieczenia (bezglutenowy)
    1 łyżeczka
  • jajka
    2 szt.
  • śmietana 18%
    100 g
  • kakao (bezglutenowe)
    2 łyżki
  • cukier puder
    100 g
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia
    150 g
  • mleko
    0,25 szklanek
  • cukier
    0,25 szklanek
  • mleko w proszku
    1 szklanka
  • serek kremowy typu Bieluch
    100 g
  • dodatkowo
  • kwaśny dżem lub marmolada
    100 g
  • winogrona bezpestkowe do dekoracji
    0 g
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
Przygotowanie

Przewijaj przepis gestem: Wyłączone

  • Tort z fasoli – krok 1
    Krok 1
    Fasolę opłukać, odsączyć na sicie i zblendować z jajkami. Masę przelać do miski, dodać śmietanę, kakao (bezglutenowe), cukier puder i proszek do pieczenia (bezglutenowy). Wszystko razem wymieszać.
  • Tort z fasoli – krok 2
    Krok 2
    Dwie tortownice o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i rozlać na dnie dwóch tortownic. Piec około 25 minut w 180 st.C. Wystudzić.
  • Tort z fasoli – krok 3
    Krok 3
    Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. Ciągle ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierać.
  • Tort z fasoli – krok 4
    Krok 4
    Blaty ciasta wyjąć z foremek i usunąć papier do pieczenia. Jeden blat włożyć ponownie do tortownicy i posmarować cienko marmoladą.
  • Tort z fasoli – krok 5
    Krok 5
    Na marmoladę wyłożyć krem, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć.
  • Tort z fasoli – krok 6
    Krok 6
    Ciasto wyjąć z formy, wierzch posmarować marmoladą i udekorować winogronami. Przechowywać w lodówce.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Listonic
Komentarze (4)
Wszystkie komentarze

Tort z fasoli

Jeśli chcesz przygotować pyszny, oryginalny deser, ale nie masz zbyt wiele czasu, to tort z fasoli będzie doskonałym rozwiązaniem. Jego przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, a fasola jako główny składnik urozmaici smak wypieku. Górna i dolna warstwa tortu to ciemne ciasto, w którym wyczuwa się delikatny smak zblendowanej białej fasoli konserwowej i kakao. Środek to kremowa biała masa. Poszczególne poziomy tortu przedziel warstwą kwaśnej marmolady – dzięki temu deser będzie miał intensywniejszy smak. Tort z fasoli nie tylko doskonale smakuje, ale też dobrze wygląda. Biały środek stanowi przeciwwagę dla ciemnej góry i dołu. Winogrona do dekoracji możesz zastąpić czerwoną porzeczką lub malinami. Jeśli natomiast chcesz nadać tortowi innego charakteru, użyj do dekoracji orzechów włoskich. Deser z powodzeniem możesz serwować do popołudniowej kawy, ale też podczas rodzinnych uroczystości. To świetna alternatywa dla klasycznych słodkich tortów. Wydrukuj listę niezbędnych zakupów i do dzieła!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Dziękujemy!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych przez Administratora danych osobowych Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), Al. Jerozolimskie 134 w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl. Oświadczam, że zostałem poinformowany o dobrowolności podania danych, jak również o przysługujących prawach do dostępu do danych, możliwości ich poprawiania lub żądania ich usunięcia.Jerozolimskie 134 zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2013 r., poz. 1422).
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

154Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy

Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:

Knorr
Hellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowy
Regulamin
Polityka prywatności
Reklama
  • Ogólne Warunki
  • Cennik
Polityka plików cookie