Tort z fasoli

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

226

373 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1620 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

krem:

150 gramów

0.25 szklanki

0.25 szklanki

1 szklanka

100 gramów

dodatkowo:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę opłukać, odsączyć na sicie i zblendować z jajkami. Masę przelać do miski, dodać śmietanę, kakao (bezglutenowe), cukier puder i proszek do pieczenia (bezglutenowy). Wszystko razem wymieszać.

Tort z fasoli - Krok 1

Krok 2

Dwie tortownice o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i rozlać na dnie dwóch tortownic. Piec około 25 minut w 180 st.C. Wystudzić.

Tort z fasoli - Krok 2

Krok 3

Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. Ciągle ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierać.

Tort z fasoli - Krok 3

Krok 4

Blaty ciasta wyjąć z foremek i usunąć papier do pieczenia. Jeden blat włożyć ponownie do tortownicy i posmarować cienko marmoladą.

Tort z fasoli - Krok 4

Krok 5

Na marmoladę wyłożyć krem, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć.

Tort z fasoli - Krok 5

Krok 6

Ciasto wyjąć z formy, wierzch posmarować marmoladą i udekorować winogronami. Przechowywać w lodówce.

Tort z fasoli - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

5

Opinie o przepisie

  • Zuzanna. dudek

    Zuzanna. dudek , 08.02.2020

    super deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Babilas

    Barbara Babilas , 16.02.2017

    A czy nie można w jednej tortownicy i przeciąć po upieczeniu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Top

    Ala Top , 13.11.2016

    Nie tym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Oraczewska

    Halinka Oraczewska , 13.11.2016

    Ala - czyli mozemy sie tego spodziewać w sobote..?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Top

    Ala Top , 13.11.2016

    ten przepis był w ostatniej Tinie z 9 listopada

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z fasoliTort z fasoli

Jeśli chcesz przygotować pyszny, oryginalny deser, ale nie masz zbyt wiele czasu, to tort z fasoli będzie doskonałym rozwiązaniem. Jego przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, a fasola jako główny składnik urozmaici smak wypieku. Górna i dolna warstwa tortu to ciemne ciasto, w którym wyczuwa się delikatny smak zblendowanej białej fasoli konserwowej i kakao. Środek to kremowa biała masa. Poszczególne poziomy tortu przedziel warstwą kwaśnej marmolady – dzięki temu deser będzie miał intensywniejszy smak. Tort z fasoli nie tylko doskonale smakuje, ale też dobrze wygląda. Biały środek stanowi przeciwwagę dla ciemnej góry i dołu. Winogrona do dekoracji możesz zastąpić czerwoną porzeczką lub malinami. Jeśli natomiast chcesz nadać tortowi innego charakteru, użyj do dekoracji orzechów włoskich. Deser z powodzeniem możesz serwować do popołudniowej kawy, ale też podczas rodzinnych uroczystości. To świetna alternatywa dla klasycznych słodkich tortów. Wydrukuj listę niezbędnych zakupów i do dzieła!