Tort z fasoli

- Krok 1Fasolę opłukać, odsączyć na sicie i zblendować z jajkami. Masę przelać do miski, dodać śmietanę, kakao (bezglutenowe), cukier puder i proszek do pieczenia (bezglutenowy). Wszystko razem wymieszać.
- Krok 2Dwie tortownice o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i rozlać na dnie dwóch tortownic. Piec około 25 minut w 180 st.C. Wystudzić.
- Krok 3Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. Ciągle ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierać.
- Krok 4Blaty ciasta wyjąć z foremek i usunąć papier do pieczenia. Jeden blat włożyć ponownie do tortownicy i posmarować cienko marmoladą.
- Krok 5Na marmoladę wyłożyć krem, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć.
- Krok 6Ciasto wyjąć z formy, wierzch posmarować marmoladą i udekorować winogronami. Przechowywać w lodówce.

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.
Tort z fasoli
Jeśli chcesz przygotować pyszny, oryginalny deser, ale nie masz zbyt wiele czasu, to tort z fasoli będzie doskonałym rozwiązaniem. Jego przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, a fasola jako główny składnik urozmaici smak wypieku. Górna i dolna warstwa tortu to ciemne ciasto, w którym wyczuwa się delikatny smak zblendowanej białej fasoli konserwowej i kakao. Środek to kremowa biała masa. Poszczególne poziomy tortu przedziel warstwą kwaśnej marmolady – dzięki temu deser będzie miał intensywniejszy smak. Tort z fasoli nie tylko doskonale smakuje, ale też dobrze wygląda. Biały środek stanowi przeciwwagę dla ciemnej góry i dołu. Winogrona do dekoracji możesz zastąpić czerwoną porzeczką lub malinami. Jeśli natomiast chcesz nadać tortowi innego charakteru, użyj do dekoracji orzechów włoskich. Deser z powodzeniem możesz serwować do popołudniowej kawy, ale też podczas rodzinnych uroczystości. To świetna alternatywa dla klasycznych słodkich tortów. Wydrukuj listę niezbędnych zakupów i do dzieła!