Trociniak

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

449

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

krem:

0.5 litra

1 opakowanie

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

masa jabłkowa:

3 opakowania

1 litr

5 sztuk

wierzch:

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy cukier. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszając dokładnie.

Krok 2

Masę wlewamy na blachę wysmarowaną Kasią i wysypaną mąką. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut.

Krok 3

Krem: Z 0,5 l mleka odlewamy 0,5 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 4

Wlewamy mleko z mąką i gotujemy. Po wystygnięciu ucieramy z Kasią.

Krok 5

Masa Jabłkowa: Jabłka obieramy i trzemy na pazurkach.

Krok 6

W 1 litrze wrzącej wody rozpuszczamy trzy galaretki i je studzimy. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, dodajemy starte jabłka i mieszamy.

Krok 7

Przełożenie trociniaka: Biszkopt smarujemy połową przygotowanego kremu. Następnie wykładamy masę jabłkową. Chłodzimy. Roztapiamy dwie łyżki Kasi. Prażymy na niej wiórki kokosowe z cukrem, aż uzyskają złoty kolor. Studzimy. Kiedy masa jabłkowa stężeje, wykładamy resztę kremu i posypujemy zimnymi, uprażonymi wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Trociniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Trociniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Trociniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Trociniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Trociniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Trociniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Trociniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej