tropikalna wyspa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

17 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

2 sztuki

85 gramów

0.5 łyżeczki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Jajka ubijać z cukrem, powoli wysypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Do masy dodać rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.

Krok 3

Ciasto wlewać do tortownicy o średnicy 24 cm i piec ok. 20 min w 180 stopniach.

Krok 4

Żółtą galaretkę rozpuścić 300 ml wody (niebieska i turkusowa w 500 ml) i odstawić do ostygnięcia.

Krok 5

Chłodną żółtą galaretkę mieszać ze 100 g serka i wlać do naczynia o okrągłym dnie, żeby potem mogła odgrywać rolę wyspy.

Krok 6

Resztę serka wyłożyć na ostygnięty biszkopt. Gdy turkusowa galaretka będzie gęstnieć wylewamy ją na biszkopt pokryty serkiem.

Krok 7

Wstawiamy do lodówki (galaretka musi dobrze zastygnąć zanim zaczniemy kolejną część) wyjmujemy naszą "wyspę" z miseczki (najlepiej postawić miseczkę na talerzu do góry dnem i polać dno wrzącą wodą, mieszanka galaretki z serkiem sama się odklei od miseczki) i ustawiamy ją na turkusowej galaretce. Układamy też nasze żelkowe rekiny i zalewamy niebieską galaretką. odstawiamy do lodówki. Z czekolady wyciąć nagrzanym nożem kształt palmy (nie jest to obowiązkowe ani łatwe ale daje fajny efekt) Na zastygniętą galaretkę dodajemy jeszcze trochę rekinów i w wyspę wbijamy czekoladowe palmy.

Krok 8

Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • tropikalna wyspa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • tropikalna wyspa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • tropikalna wyspa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • tropikalna wyspa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • tropikalna wyspa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • tropikalna wyspa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • tropikalna wyspa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej